A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a Gyármentő Program kapcsán esély van vidéki gyárak megmentésére is.

A 24.hu cikke arról ír, hogy a közlöny kitér a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásainak támogatására is. A miniszterelnök Szijjártó Pétert külgazdasági és belügyminisztert bízta meg, hogy a támogatási procedúrát a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. útján indítsa el azonnal. Ez a szervezet felel a lebonyolításért.

Orbán Viktor azt is közölte a döntésben, hogy mintegy 150 milliárd forintnyi többletforrásként egyszeri támogatást kell biztosítania Varga Mihály pénzügyminiszternek. Ebben az összegben benne foglaltatik a támogatáson kívül a lebonyolításnak díja is.

Korábbi információ szerint az első körben kiosztott támogatás összege 150 milliárd lesz.

A közlöny ugyan nem tért ki erre az információra, de Szijjártó Péter elmondásából az derült ki, hogy a programot november 2-án indítják. A cél az, hogy a sikeresen pályázó cégek, vállalatok energiahatékonysági fejlesztéseit Budapesten 30 százalék, vidéken pedig 45 százalék arányú támogatással segítsék elő.

Minden olyan vállalat, cég, gyár pályázhat, amely legalább 200 millió forintnyi fejlesztést végez az energiaellátás kapacitásának bővítésére, napelem-telepítést, egyéb energiahatékonyságot növelő fejlesztést végez, és azzal energiaköltségeinek csökkentését éri el.

A pályázatban hatmilliárd forint a legmagasabb elérhető támogatási összeg.

Illusztrációs fotó: Pixabay