Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormány szerdai ülésén Európai uniós helyzetelemzést és gazdasági értékelést végzett, elemezték az infláció okait. A kormány szerint Európában és Magyarországon is szankciós infláció van, ezért úgy döntöttek, hogy fenntartják illetve kiterjesztik az árstopokat:

  • kiterjeszti a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra,
  • meghosszabbítják a Széchenyi Kártyaprogramot, és
  • gyármentőprogramot hirdetnek, erről a frisshírek.hu itt írt korábban. 

Nagy Márton a kkv-k változó hitelű kamatait érintő sapkát bejelentve ismertette: a kamatstopnak június 28. lesz a referencia-időpontja, ekkor 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. A kamatstop november 15-én kezdődik, és 2023. július 1-ig tart. Az állomány megközelíti a 2000 milliárdot és 60 ezer kkv érintett benne.

Tovább lehet igényelni a Széchenyi Kártya plusz program támogatásait - ismertette Nagy Márton. Megmarad a kártya, de a kamata fix 5 százalékra növekedik január 1-ig. Így idén még 3 és fél százalékon lehet felvenni a hitelt – mondta a miniszter. A termékek körét szűkítették: beruházási forgóeszköz, turizmus, agrár, mikrohitel kártya marad meg, illetve egy folyószámlahitel.

A kamattámogatást ki fogja fizetni a kormány – mondta Nagy Márton.

Az uniós csúcsról Gulyás Gergely elmondta, hogy nagy jelentőségű volt, ahol jó kompromisszum született. Hozzátette, hogy a csúcsot megelőzően, a Bizottság javaslatait megismerve a komoly veszély volt, hogy Mo. nem jut elegendő gázhoz. Magyarországnak Oroszországgal van hosszú távú szerződése, amit kulcsfontosságúnak nevezett. Megjegyezte, hogy mindent sikerült megvédenünk, ami nekünk fontos volt. Ha pedig a gázárcsökkentés előnyei bekövetkeznek, az nekünk is jó lesz - mondta a miniszter.

A rezsi mellett beruházási támogatást is biztosít a vállalkozásoknak a kormány – mondta Nagy Márton egy újságírói kérdésre. Az önkormányzatok támogatására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely válasza az volt, hogy az önkormányzati szövetségekkel és az egyes önkormányzatokkal folyamatban vannak a rezsitámogatási tárgyalások.

A szankciókat bombaként ábrázoló plakátokról Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy mivel a szankció bombaként hatottak, ezért adekváltnak érzi:  „felrobbantotta az energiaárakat, a plakátok jól leírják a valóságot”. A nemzeti konzultációval kapcsolatban elmondta: nagy eredménynek gondolja, hogy Magyarországon először tudják megkérdezni az emberek véleményét egy húsba vágóan fontos kérdésben, miközben Brüsszelben döntöttek az emberek sorsáról. A levelek kiküldése folyamatban van, de ahogy lesz értékelhető eredménye, arról be fognak számolni. Arról is tájékoztatott, hogy néhány napon belül már online is ki lehet majd tölteni.

A kormány Nagy Márton szerint hamarosan finomíthat a bankadó rendszerén, méghozzá úgy, hogy azok, akik többet hiteleznek, alacsonyabb különadót fizessenek. Ezzel az adó gazdaságpolitikai eszközzé válhat.

A miniszter reagált Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint aggályos, hogy az Egyesült Államok drágán, sok esetben négyszeres áron kínálja a gázt Európának a jelenlegi gazdasági helyzetben. Gulyás szerint a magyar kormány már régóta ugyanezt kifogásolja.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy kérdésre elmondta: vagy kamatplafont, vagy moratóriumot alkalmazhatnak, szerintük ez egy alternatíva. Egy sokkal célzottabb beavatkozás, ott alkalmazzák, ahol szükség van rá. A kkv hitelesetek esetén is a változó kamatozású hiteleknél van a probléma, nem a fix kamatozásúaknál.

Hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, ami működőképes, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van.

Az otthonfelújítási program fenntartását érintő kérdésre a miniszter azt mondta, hogy a kormány elkötelezett a családtámogatási rendszert fenntartásában, ennek költségvetési akadálya nem lesz, de az egyes elemek hatékonyságáról még egyeztetnek. Gulyás egy hónapon belül ígérte az erről szóló döntést. 

A gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy az infláció egy rossz dolog, küzdeni kell ellene, ezért is mondta miniszterelnök úr, hogy meg kell törni. „Meg kell felezni”, pontosított az ATV riportere. Nagy Márton szerint a jövő év elejétől következhet be csökkenés az inflációban. Várhatóan az év elején magas, az év végén alacsony lesz az infláció. A miniszter szerint jó esély van rá, hogy akár egy számjegyű legyen jövő év végére.

A MNB keményen harcol az infláció ellen, ahogy a kormány is, az árstopok sem véletlenül kerültek bevezetésre. Az ársapkák Nagy Márton szerint amúgy nem jók, de nem normális időkben vagyunk, más eszközök kellenek.

A  finn és svéd NATO-csatlakozást érintő kérdésre Gulyás megjegyezte a parlament munkáját elsősorban nem a kormány határozza meg. Hozzátette, hogy kormánypárti többség van, ezért az tudja mondani, hogy a parlament dolga most az volt elsődlegesen, hogy Magyarország gazdasági helyzetét biztosítsa, de még az őszi ülésszak alatt napirendre kerül a javaslat ratifikációja.

Gulyás Gergely szerint a baloldal kampányához igazodva működnek a pedagógus szakszerveztek, pedig az első az lenne, hogy a kormánypártokkal próbáljanak együttműködni, nem azokkal, akik épp a béremelés ellen dolgoznak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány a kormány illetékes minisztériuma tárgyal a pedagógusokkal, és jogszabályok is költekezik őket erre, ő személy szerint a múlt héten a Nemzeti Pedagóguskar elnökével találkozott.

A munkácsi turulszobor eltávolítását egyértelműen magyarellenesnek, és a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésével ellentétesnek tartja a Gulyás Gergely. Hozzátette, ha Ukrajna célja az, akiket eddig minden eszközzel támogattak, hogy Európához közelítsen, az a nemzetiségi, kisebbségek jogának érvényesítését is jelenti.

A Dunaferr ügyében Nagy Márton helyett Gulyás Gergely aki azt mondta, jogilag meg kell vizsgálni, hogy a szankciók érintik-e a Dunaferrt, ha igen, nem tudnak segíteni, mert jelentős a cég tartozása. A kormány célja, hogy mentsék meg az ipart, magát a Dunaferrt. A cég megvételére vonatkozó kérdére Gulyás úgy válaszolt: attól függ, kinek fizetnének, ha olyannak, akit érint a szankció, akkor nem lehet.

Az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatának, Baranyai Gábor felmentésének nem volt politikai oka, már pár hónapokkal ezelőtt tudta, hogy váltást szeretnének, mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, nem értik a nagykövet úrat, mert korábban tisztességesen zajlott az ügymenet, minden kérését igyekeztek teljesíteni, normális hangú tárgyalások voltak.

A gödi adatpark kapcsán elmondta mindent megtesznek azért, hogy semmilyen forrásvesztés ne legyen ebben az ügyben. Néhány héten vagy hónapon belül kiderül a sorsa, felelte Gulyás.

Egy kérdére miszerint egy várható afrikai élelmezési válsággal kapcsolatosan a kormány a jelenleginél is nagyobb migrációs nyomásra számít-e. Gulyás erre igennel válaszolt, hozzátette, hogy már most is ott vagyunk, ahol 2015-ben voltunk. A problémát elfedi kissé a háború, de attól ez még létező helyzet - mondta.

A támogatott gyógyszerek ára fixáras, és az nem emelkedik már hosszú ideje. Más gyógyszerek ára emelkedik, ismerik a problémát, majd fognak foglalkozni vele - válaszolta az erre vonatkozó kérdésre.

A fővárosi tömegközlekedést érintő, az energiaárak növekedése folytán fennálló problémákat érintő kérdésre úgy válaszolt, hogy drukkoltjunk, hogy el tudja látni a feladatát. Majd hozzátette, hogy nem akarják elvenni az önkormányzatok jogköreit. A Fővárosi Önkormányzatnak az elsődleges feladata a közszolgáltatások biztosítása, amibe a tömegközlekedés is benne van. A miniszter és kormányszóvivő  viccelődésbe kezdett, hogy „autóval úgyis lehetetlen” közlekedni Budapesten. Arra a kérdésre, hogy mi lesz abban az esetben, ha több mint száz autóbusz mégis kiesik a forgalomból a rezsiárak miatti fenntarthatatlanságból, nem érkezett érdemi válasz.

Újságírói kérdésre, miszerint a kormány korábban előszeretettel használt "háborús infláció" kifejezése miért lett újabban "szankciós infláció", Gulyás azt válaszolta: mi fizetjük a háború árát, aminek elsősorban az energetikai szankciók képezik okát. 

Nagy Mártont arról kérdezték, hogy egyetért-e azzal, hogy a stafláció rosszabb, mint a jelenlegi helyzet. Nagy válaszában először a stafláció definícióját igyekezett tisztázni. Ezt azt jelenti, hogy a növekedés alacsony, és az infláció pedig tartósan magas - mondta, majd hozzátette, ez egy hosszú távú folyamat, és nem jó, mert sok-sok évet elvesztegetünk.

Az energiaválság a legnagyobb sokk most Európában. Hogy a stafláció kockázata mennyire lesz nagy, az attól függ, megoldódik-e az energiaválság, ami kiváltotta a lassú növekedést - fejtette ki.

A 2023-as év egy nehéz év lesz, bizonyos országokban még nehezebb, mint itt, a kérdés az, hogy sikerül-e az energiaválságot megoldani - mondta Nagy Márton.

A kérdésre, hogy a jegybank döntéseit elegendőnek tartja-e, úgy válaszolt, hogy a jegybank sikeresen stabilizálta a helyzetet. A legfontosabb célja az infláció elleni küzdelem, és ezt jól kiegészíti a kormány infláció elleni harca - mondta.

A Klebelsberg központtal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány, és az ő személyes véleménye nem változott: a jogszabályokat mindenkinek tartania, azaz a pedagógusok polgári engedetlenségét törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartják. Hozzátette a minisztériumi felügyelet alatt álló Klebelsberg Központ reakciójába, a tanári kirúgásokba nem szóltak bele.

A Greenpeace tiltakozik a természetvédelmi területeken álló ingatlanok értékesítése ellen. Nagy Márton azt válaszolta, ez a vagyontörvény stratégiai felülvizsgálata, és már régen nyúltak ehhez. Az állam kezében lévő vagyon évről évre növekszik, vannak olyan ingatlanok vagy ingóságok, amiknek a hasznosítását meg kell kezdeni, mert kihasználatlanok. Bizonyos részesedésekben nincs szükség arra, hogy az állam megtartsa a tulajdonjogát, inkább visszaadják azt a piacnak. Örökös híján vagy más esetekben magántulajdonok is hozzájuk kerülnek, sok mindent tárolni kell, aminek költsége van.

A napelemes rendszerek vártnál gyorsabb felfutása, az EU-s, amúgy helyes zöld reform együtt okozták ezt a gyors növekedést - mondta Gulyás a kérdésre, hogy miért csak most készültek a hálózat-, illetve kapacitásbővítési tervek. Az ország energiaszámlája korábban 7 milliárd euró volt, idén pedig 17 milliárd euró, tette hozzá Nagy Márton. Az ipari felhasználók esetén eddig is volt rendszerhasználati díj emelés, mondta Gulyás, most nem akarják őket tovább terhelni. A kormánynak most az a célja, hogy az ipari energiaárakat mérsékeljék.

A tankerületi vezetők jutalmával kapcsolatban Gulyás elmondta, ha ilyen történt, az nem helyes. A miniszter nem cáfolta, hogy a kormány az egészségügyi ellátórendszer egészének felülvizsgálatát tervezi. Megerősítette, hogy foglalkoznak a fejlesztési lehetőségekkel, és amint az egyeztetéseknek és vizsgálatoknak lesz eredménye, majd kommunikálják a nyilvánosság felé.

Nagy Márton szerint a lakossági kamatstop terhét a bankrendszer viseli majd. Jövő év július egyig tartanánk fönn, így kb. 80 milliárd forint lehet az, ami a bankrendszert érinti.

Az 56-os megemlékezésekre érkező kérdesekre Gulyás elmondta, hogy Budapesten is lesznek központi megemlékezések, ő például még ma délután a Műegyetemnél tart beszédet.

Később egy újságírói kérdéseire azt mondta „felhívom a figyelmet, hogy vidéken is élnek emberek”.  Arra a megjegyzésre, hogy a miniszterelnök zalaegerszegi beszéde zárt körű, meghívásos rendezvényen lesz, Gulyás azt mondta, hogy „ bekapcsolhatják a tévét, és megnézhetik”.

Gulyás szerint az uniós ársapka egy szankció, ami megfékezné, ellehetetlenítené az importot Európába, a magyar ársapkák mások, azok nem veszélyeztetik az ellátási biztonságot.

A lakossági paci ár kapcsán elmondta, hogy ott viszonylag kedvező árat, 69 vagy 70 forintot tudtak megállapítani a szabályozott hatósági áras limit fölött, ez az, amivel segíteni tudnak a kizárólag áramot használóknak, az azzal fűtőknek is a kormány. „Pillanatnyilag erre vagyunk képesek”, mondta Gulyás, és ez Paksnak köszönhető energiamix. Nem Magyarország Európa leggazdagabb állama, mégis itt segítenek a legtöbbet - mondta.

A jövő évi nyugdíjemelésről Nagy Márton azt mondta, a jegybank inflációs előrejelzését kell figyelni.

A NATO bővítésről azt nyilatkozta, szövetségeseinkről van szó, ugyanúgy számíthatnak ránk, ahogy mi is rájuk. Magyarország nemzetbiztonsági érdeke-e a csatlakozás, arról lehetne vitatkozni, de nincs jelentősége - mondta. A társadalmi véleményeket, hangokat pedig meg kell hallgatni - véli Gulyás. "Minket nem érdekel, hogy mi áll Oroszország érdekében és mi nem, reagált arra, hogy Oroszországnak nem érdeke a finnek és svédek csatlakozása" - jegyezte meg.

Gulyás Gergely szerint a Gazprommal kötött szerződéseknek semmi köze nincs a magyar kormány háborúról, és az uniós szankciókról képviselt álláspontjához. Nem tekinthetőek ezek gesztusnak ezekért cserében. A miniszter szerint a szankciók finanszírozzák a háborút, a szankciók hívei miatt nőnek az energiaárak, amelyek gazdagítják Oroszországot. 

A kormány szerint olyan békemegállapodást nem lehet elfogadni, amit Ukrajna nem fogad el. Béketárgyalások nélkül nincs esély a megállapodásra. Az Egyesült Államoknak oda kell ülnie a tárgyalóasztalhoz, mivel finanszírozást, támogatást nyújtanak Ukrajnának, és Európának is ott kell lennie.

Orbán korábban párhuzamot vont 1956 Budapestje és Bucsa, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Nagy Imre miniszterelnök között, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig hősiesnek nevezte az ukránok védekezését Oroszországgal szemben. Ennek ellenére minden segítséget elutasít a magyar kormány az oroszok által indított háborúba való belekeveredés veszélyei miatt - jegyezte meg egy újságíró. Gulyás szerint ott megállt a párhuzam, a újságíró kérdésénél már nem.

Lakossági körben aki fix kamatozásban vette fel a hitelét, az kiválthatja a hitelét, ha alacsonyabb kamatkörnyezetet szeretne - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kérdésre, hogy tervezik-e a közvetlen főpolgármester-választás eltörlését, terveznek-e módosítást ehhez az alaptörvényben, Gulyás Gergely úgy válaszolt, nem merült fel ilyen téma.

A gyármentő programnál, aki október 31-ig regisztrál, annak lesz módja a napelemes rendszer elektromos hálózatba való visszatáplálására. A gazdasági társaságokbál az akkumulátorok alkalmazása is nagy segítséget jelenthet, felelte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a külföldről érkező választási pénzek vizsgálatát rendelte el, ennek egy-két hónapon belül lehet eredmény. A nyilatkozatok alapján durva jogsértésekről lehet szó, így még számtalan eljárás szóba kerül, de ez nem a kormány hatásköre - mondta Gulyás a sajtótájékoztató végén.

fotó: Budapest, 2022. október 22. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én. MTI/Bruzák Noémi