Legkevesebb 70 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a dél-ukrajnai herszoni régióban az elmúlt egy hét során - közölte a Moszkva által kinevezett regionális adminisztráció egy tisztviselője. A lakosság kitelepítését az ukrán előrenyomulás következtében rendelték el az oroszbarát hatóságok, mely a Dnyeper folyó jobb partjának közelében élőket érinti.

Biztosak lehetünk abban, hogy több mint 70 ezer ember kelt át a Dnyeper folyó bal partjára, mivel a folyón való átkelés szervezett keretek között folyt – jelentette ki Vladimir Szaldo egy regionális televíziós csatornának nyilatkozva.

A csapadékos időjárás hátráltatja a déli ukrán offenzívát Kijev szerint

Az orosz megszálló erők visszaszorítása érdekében a dél-ukrajnai herszoni régióban hetekkel ezelőtt indult ukrán ellentámadás némileg megtorpanni látszik. Mindez a csapadékosra fordult időjárással, valamint a sajátos terepviszonyokkal magyarázható – az ukrán védelmi miniszter tájékoztatása szerint.

A vízvezetékcsatornákat lövészárkokká alakították át a régióban állomásozó orosz csapatok – mondta el Olekszij Reznyikov egy sajtótájékoztatón. Herszon megye egy alapvetően mezőgazdasági tevékenységre szakosodott régió Ukrajnában.

Herszon bevétele után a Krím következhet

Mindettől függetlenül a régió felszabadítását célul kitűző offenzíva az ukránok szerint a tervek szerint halad, katonáik egyre biztosabbak abban, hogy még a tél beállta előtt ellenőrzésük alá vonják a Moszkva által illegálisan annektált területet. Az ukrán csapatok harci morálja magas, s Herszon felszabadítása után terveik szerint a régióval szomszédos Krím-félszigetről is kiűznék az orosz erőket a France24.com tudósítása szerint.

Kép: euronews.com