A távmunka iránti igény növekedése a munkaerőpiacon

Egy friss kutatás eredményei szerint a távmunkát keresők aránya 5 százalékkal nőtt január és március között, ami a rugalmas munkahelyek piacának növekedését jelzi.

A rugalmas munkahelyek piacának adatait elemezve a kutatás rámutatott, hogy a munkaerőpiac legújabb trendjei között a távmunka iránti igény növekedése figyelhető meg, annak ellenére, hogy egyes munkáltatók, mint például a Dell, a Boots és az IBM, csökkentik a távmunka lehetőségeit.

A Flexa platform adatai alapján, amely a rugalmasan dolgozó vállalatok keresésére szolgál, a kutatás megállapította, hogy a rugalmas munkahelyek száma jelentősen emelkedett. A negyedév során 32 százalékkal több rugalmas álláshelyet regisztráltak az előző negyedévhez képest, és a tavalyi adatokhoz képest 62 százalékkal több rugalmas állást kínálnak.

A meghirdetett állások jelentős részét a távmunkát preferáló munkakörök teszik ki, ahol az irodai jelenlét nem kötelező. A Flexa adatai szerint a jelenleg kínált munkakörök közel egyharmada távmunkás, bár az év eleje óta a távmunkában kínált állások száma 26 százalékkal csökkent.

A munkavállalók körében is nőtt a távmunka iránti érdeklődés: az elmúlt negyedévben a munkavállalók 42 százaléka keresett távmunkát, és a távmunkát keresők aránya 5 százalékkal emelkedett január és március között.

Ezzel együtt a munkavállalók hajlandósága a helyhez kötött rugalmasság újszerűbb formáinak elengedésére is megfigyelhető. Márciusban 27 százalékkal kevesebb munkavállaló keresett olyan pozíciót, amely lehetővé teszi, hogy évente meghatározott számú napot a világ bármely pontjáról dolgozhassanak.