A marsi élet modelljét találták meg Chilében?

A világ egyik legszárazabb helyén, az Atacama sivatagban található Yungay-völgyben a kutatók egy olyan gazdag életközösséget fedeztek fel, amely a felszíntől elszigetelten virágzik, és ez az élet a Mars körülményeire is fényt deríthet.

Az Atacama sivatag évente mindössze 1-4 milliméternyi csapadékot kap, és a felszíne szinte teljesen élettelen. Ennek ellenére a kutatók most mélyebbre ástak, mint korábban, és az oxigénszegény, sós és extrémszáraz talajban baktériumokat találtak. A felső 80 centiméterben a sótartalomnak ellenálló, oxigént nem igénylő Firmicutes törzsbe tartozó organizmusok élnek, de számuk a mélység és a sótartalom növekedésével csökken. Két méter mélységben azonban újra baktériumok bukkantak elő, ahol már az Actinobacteria törzs dominál.

A PNAS Nexus folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mikrobák 19 évvel ezelőtt kolonizálhatták jelenlegi élőhelyüket, amit a későbbi talajlerakódások eltemettek. A kutatók szerint az ökoszisztéma még mélyebbre, a most feltárt 4,2 méternél is nyúlhat, és a baktériumok a felszín alatti gipszből vonják ki a létfenntartáshoz szükséges vizet.

Ez a felfedezés különösen fontos a földön kívüli élet kutatásában, mivel a Mars gipszlerakódásai nemcsak az egykori folyékony víz bizonyítékai lehetnek, hanem jelenleg is élő mikrobák számára vízforrásként szolgálhatnak.