Ahogy arról korábban lapunk, a Frisshirek.hu is beszámolt, a kormány módosítani készül a napelemes szaldóelszámolást.

Gulyás Gergely miniszter szavai nyomán

átmenetileg megszüntetnék a házi napelemes rendszerekről a hálózatba történő betáplálást.

Ez azt jelentheti, hogy csak akkor termelünk „magunknak” áramot, amikor éppen süt a nap és ekkor érdemes működtetni a nagy fogyasztású elektromos berendezéseket.

A szaldóelszámolás lényege ugyanis az, hogy amikor a napelemes rendszerünk éppen több áramot termel, mint amennyit elfogyaszt a háztartásunk, akkor azt betáplálja a központi rendszerbe és máskor, praktikusan este, vagy télen, ezt elfogyaszthatjuk.

Most a Magyar Közlönyben nem az ezzel kapcsolatos módosítást tették közre. Arra amúgy azért várna a szakma, hogy egyértelmű legyen, kikre vonatkozik a továbbiakban a szaldóelszámolás és kikre biztosan nem. Az biztosnak tűnik, hogy a már meglévő rendszereknél fennmarad. Inkább

az a kérdés, hogy a már beadott kérelmek esetén miképpen lép a kormány.

A kedd esti rendelet nem erről szól, hanem arról, hogy ezentúl nem a MAVIR-nak fizetünk csatlakozási díjat, hanem közvetlenül az áramszolgáltatónak.

A szöveg laikus számára szinte értelmezhetetlen, a 24.hu viszont azt olvasta ki a jogi nyelvezettel megírt mondatokból, hogy a csatlakozási díjat a csatlakozást igénylő napelemes már nem a befogadó hálózati engedélyesnek (MAVIR), hanem az illetékes áramszolgáltatónak fizetheti, ami inkább

csak megdrágíthatja a rendszer telepítését.

Az Infostart.hu arról írt szemléjében, hogy ha valaki szerződött egy kivitelezővel, akkor eddig egységes szerződési díjban állapodtak meg a felek. Külön ilyen díjat eddig nem kellett fizetni, de ettől ez még benne lehetett a szerződött árban.

A nagy kérdés, hogy a rendelet után a már megkötött, de kivitelezési szempontból még nem teljesített szerződéseket módosítani fogják-e, vagy lenyelik-e az esetleges költségnövekedést.

A Profitline.hu eközben arról számolt be,

hiába nincs még mindig jogszabály a napelemek által termelt áram betáplálási lehetőségének megszűnéséről, a cégek a Kormányinfón hallottak alapján már akcióztatják az ügyfeleket a gyors jelentkezésre, hogy még megérkezzen az igénylésük október 31-ig az áramszolgáltatójukhoz.

Illusztrációs fotó: Pixabay