Nemzetközi Gabonatanács értékelése szerint a nemzetközi piacontöbb okból fakadó jelentős drágulás, sőt akár kenyér- és takarmánygabona hiány is kialakulhat az importfüggő országokban - szemlézi az agriculture.com cikkét az agroinform.hu.

Az idei évben messze alatta marad a föld gabonatermése a sokévi átlagnak, amely elsősorban két okra vezethető vissza: a nagy gabonatermesztő országokban bekövetkezett nyári aszálynak és az orosz-ukrán háborúnak.

Nemcsak Európa legnagyobb gabonaexportőreit (a lap Franciaországot és Romániát hozza fel példaként), hanem USA-t, Kínát és Argentínát is komoly szárazság sújtotta az elmúlt hónapokban. Franciaországban 1958 óta nem könyvelhettek el ilyen kevés termést a gazdálkodók. Bár Ukrajnában a várnál több gabona termett, a termés az orosz agresszió miatt nem jut el a nemzetközi piacra.

Oroszország ugyanis megakadályozza az ukrán gabona tengeri szállítását.

A tavalyi készletekkel együtt ezért körül-belül 40 millió tonna gabona vesztegel a megtámadott országban, amelynek töredékét lesznek csak képesíteni a piacokon.

A termésbetakarítás végén a Nemzetközi Gabonatanács összegzése szerint 28 százalékkal kisebb a zárókészlet az öt évvel ezelőttinek. Az Amerikai Egyesült Államokban például 25 millióval tonnával kevesebb gabona termett meg a tavalyhoz képest. Brazíliában és Argentínában egyedül a kukoricatermé adhat reményre okot, amely meghaladja az előző évit, igaz, az exportot mindkét országban korlátozni fogják.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com