A diákok Alaptörvényben foglalt jogaira hívja fel a figyelmet az a beadvány, amit a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselői nyújtották át szerda délután az Alapvető Jogok Biztosának regionális kirendeltségén - számol be a szerda délutáni akcióról a minap.hu. A petíció szerint a diákokat sérelem éri a tanárhiány miatt.

- Nincs elegendő szakképesítéssel rendelkező tanáruk. Ezek ma már olyan szintű problémák, amelyek annak a szülőnek, aki többet vár el az oktatástól, mint gyermekmegőrzés, már kiüti a biztosítékot – idézi a városi portál a Tudomány és Technika Háza főbejárata előtt tartott flashmobon felszólaló Szűcs Tamást. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) regionális ügyvivőjének számításai szerint szerdán közel 15 ezren léptek sztrájkba vagy polgári engedetlenségbe. Emlékeztetett: a nap folyamán még négy, kedden pedig három másik helyen adták át a tárgyalt petíciót.

A boríték a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyei, illetve a PDSZ regionális szervezetének a beadványát tartalmazta. Mellékletként csatolták azt a többoldalnyi problémaösszesítést, amit a Borsodban dolgozó PSZ-titkárok gyűjtöttek össze pár nap alatt. Mindez tartalmazza, hány tanár hiányzik tételesen a három megyéből – ami a felszólalók szerint jóval több pedagógust jelenthet a valóságban - írja a minap.hu.

Fotó: PSZ Miskolc Városi Szervezete/Facebook