Mint arról korábban már beszámoltunk az idei Év háza pályaművei között több megyénkben készült épület is bekerült, amelyek közül szakmai zsűri szeptember 30-án választotta ki az Év háza és Év közösségi háza díjazottakat. Az elismerést a hazai építész szakma 2008 óta osztja ki Szoják Balázs építész kezdeményezésére, amelyet a Magyar Építőművészek szervezete is felkarolt. 2018 óta pedig a családi házak kategória kibővült a közintézményeknek járó elismeréssel is.

Milyen szerencse! Idén ugyanis két, a megyénkben felépült középület is eséllyel pályázott az elismerésre.

A 20 pályázó között a két megyei a következő volt:

  • a Rock Safety cég jászberényi irodaépülete, melynek az építésztervező Csörgő Csaba György volt, munkatársa pedig Szász Zoltán.
  • a szolnoki Várkapu Látogatóközpont, amelyet Álmosdi Árpád és Csendes Monika tervezett Szabó Gabriella és Balogh Tóth Anna közreműködésével.

A zsűri végül az utóbbinak ítélte oda az Év közösségi háza díjat.

A vár, a nyomainak hiánya ellenére, konkrét formai emlékek nélkül, de a mai szolnoki identitás élő része és igénye maradt. Ennek az eltűnt múltnak a megidézését láthatjuk a történelmi árvízvédelmi falakban, a várszerű formálásban, és az egykori kő kaputorony felelevenítésében, az új látogatóközpont létesítésekor

- méltatta Szoják Balázs alapító-kurátor a győztes építészeti remekművet. Nem szomorkodhatott teljesen azonban a másik megyei alkotás sem. A Csörgő Csaba-tervezte jászberényi irodaépület a közönség díjat vehette át.

A közönségszavazás nyáron zajlott, amely a családi ház kategóriában vitásra sikeredett, ahogy akkor arról már hírt adtunk. A Facebook népe ugyanis egy építőművészeti értékekben nem bővelkedő szintén megyék béli, kisújszállási házat ítélt elismerésre méltónak.

A kiemelt kép forrása: az Év háza Facebook-oldala, és a nyertes szolnoki Várkapu Látógatóközpontot ábrázolja