Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – idéz a Népszava a kormány elé kerülő egészségügyi javaslatcsomagból. A Medical Online-on megosztott tervezet összességében több száz milliárd forintot érint és a szektor átalakítását szolgálná. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium (BM) által készített anyagban a szakdolgozók béremeléséről is szó esik, ahogy a szakrendelők államosításáról és az alapellátás átszervezéséről is.

A dokumentum szerint a szabad orvosválasztás az állami intézményekben szűnne meg az alapellátás kivételével, amelynek értelmében az állami egészségügyi intézményekben szigorúan az orvosi beosztás szerint látná el a betegeket a rendszer.

Átszabná ugyanakkor a BM a háziorvosi ellátást is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) dönthetne a jövőben a körzethatároktól, és ők gondoznák a betöltetlen háziorvosi körzeteket is. Az összes körzetben jelenleg csaknem a tizede betöltetlen, 6500-ból 620 több mint féléve üresen áll, állandó helyettesítéssel igyekeznek az űröket befoltozni. A jelen tervezet azt is kilátásba helyezi, hogy a gazdaságtalan üzemméretű praxisok 2028 januárjától megszűnhetnek.

A BM tervezete az orvosi ügyelet megszervezését – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná. Ezt a rendszert tesztelik tavaly nyár óta Hajdú-Bihar megyében.

Újdonság a szakrendelők tekintetében, hogy korábban az egészségügyért felelős államtitkár még arról beszélt, hogy nem biztos azok államosítása, a mostani tervezet mégis ezt javasolja a kormánynak. A koncepció azt is tartalmazza, hogy a tervezet elfogadása után a megyékben egy-egy irányító, önálló jogi személyiséggel rendelkező egészségügyi intézmény működne, amelyeknek a városi kórházak telephelyei vagy társkórházai lennének. A tervezet a kórházi beteglátogatás szabályait is átírná.

A Népszava kigyűjtése szerint a BM egészségügyet átalakító javaslatcsomagjának főbb pontjai:
  • az alapellátás kivételével a szabad orvosválasztás megszüntetése az állami intézményekben,
  • Nemzeti Laborhálózat életre hívása
  • az egészségügyi szűrések átszabása
  • az egészségügyi dolgozók béremelése,
  • várólisták csökkentése,
  • egészségügyben történő közreműködési jogviszonyok felszámolása,
  • szakápolási rendszer felülírása, kerettörvény készítése.

A Magyar Orvosi Kamara azonnal reagált a napvilágra került tervezetre. Az rtl.hu idézi a szervezet közleményét, amely szerint nem is egyeztettek velük róla.

a javaslat bizonyos részei homlokegyenest szembe mennek a miniszterelnöknek a MOK-kal kötött korábbi megállapodásával

- szögezték le közleményükben, majd hozzátették, hogy az orvosi bértáblánál alacsonyabb fizetés lehetősége a korábbi megállapodás felrúgása. Végül megemlítették azt is, hogy érdemben majd csak akkor tudják kifejteni az álláspontjukat, ha az előterjesztést eredeti formában, teljes egészében megismerik.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com