Fél évezred. Hányattatott sorsú Magyarországunk történetében ritkák az ilyen nagy évfordulók. Mert tatár, török, Habsburg vagy orosz feldúlták annyiszor lankáinkat és hegyeinket, hogy kevés épületünk vészelte át a tragikus századokat. Bár Jászberény sem volt a béke szigete hazánk történelmében, a valamikor ferences templomnak mégis megadatott, hogy megérje az 550-ik évet. Szimbolikus ennek jelentősége, hiszen a jászokat az 1200-as években ideérkezésükkor épp a ferencesek keresztelték meg, így magyar identitásunk mélyen összeforrott ezzel a szerzetesközösséggel akkor is, ha az 1950-es szerzetesrend feloszlatás után megszűnt a közösség folyamatos jelenléte.

Él a magyar, áll Buda még - mondását alapul véve, írhatnánk azt, hogy él a jász, áll a ferences templom még.

Nemcsak hogy áll, hanem meg is újul, bár az átfogó munkálatok még az ünnepségre nem fejeződnek be, de hamarosan arra is sor kerül. Az évforduló alkalmával Ternyák Csaba főpásztor, az Egri Főegyházmegye érseke mutat be majd szentmisét a templomban október 2-án vasárnap délelőtt 10 órakor. Október 1-én, szombaton pedig megnyílik egy történeti kiállítást, amelyet az aznap délután 5-ös misével kötnek egybe - olvasható a program a Trió FM Facebook-oldalán.

Isten éltesse és őrizze meg még sokáig a barátok temploma, azaz a Jézus Neve Plébániatemplom közösségét és magukat a köveket is őrizze!

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala