A jegyzőkönyvből kiderül, hogy:

– október 1-jétől szerződés nélkül marad sok ezer intézmény, többségük közintézmény (önkormányzatok, iskolák, kórházak stb.) – számukra nem tudják biztosítani a gázszolgáltatást;
– fel kell készülni a tömeges kikapcsolásra, mert dominószerű lesz a borulás, ezen az időtávon nem reális más megoldás;
– az államtól egy szereplő kijelölését kérik a felek.

A szeptember 13-án megtartott megbeszélésen részt vett az összes gázszolgáltató (OPUS-TIGÁZ, E.ON, DSOk, NGS, Csepel, ISD Power), szállítási üzemeltetőként az NGSZ és a kormány képviselője (MEKH). 

A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a Hivatal már többször egyeztetett a gázszolgáltatókkal, de a kereskedők a likviditás miatt vagy nem tudnak ajánlatot adni, vagy ha adnak, az elfogadhatatlan, nem tudnak fix árat adni. 

Mindez érinti a szociális ellátó rendszert ("kikapcsolási moratórium" alá esnének, ha lenne szerződésük, hiszen a kezelésük más, mint egyéb fogyasztóké; egyéb gazdasági szereplők, akik legtöbbje már ma is fogyasztási problémákkal küzd); a jövőbe vetett hitük elveszett, így a kereskedői kockázat jelentős. 

A tömeges jelenség túlmutat a DSOk tűréshatárán, lehetőségén - áll a Párbeszéd által bemutatott jegyzőkönyvben. 

A Párbeszéd felszólítja a kormányt:

– adjanak számot arról, hogy október 1-jétől hány intézmény marad szerződés nélkül, hány százezer főt érint ez;
– mondják el, hogy kijelölték-e az MVM-et a hiányzó szerződések megkötésére, illetve mit tesznek a cég folyamatos működésének biztosítása érdekében!

Tordai Bence példaként felhozta Szentendre esetét, ahol a nyáron a település testülete közbeszerzést írt ki a gáz és az áram beszerzésére, amelyre egyedül az MVM ajánlata érkezett. Az állami vállalat a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeresen határozta meg, azaz 103 felyett 1801 Ft/m3 áron. A képviselők – kormánypártiak és civilek/ellenzékiek egyaránt – egyhangúlag elutasították ezt a vételárat, és új közbeszerzést írtak ki.

Az MVM az elutasítás után tájékoztatta Szentendrét, hogy a határidő lejárta miatt a város ösztönösen átkerül a basic tarifacsomagba, amely azonban 70 százalékkal magasabb még a sokallt árnál is, azaz 2644 forintba kerülne egy köbméter gáz - írta meg lapunk, a frisshirek.hu.

AZ IDÉZETT JEGYZŐKÖNYV