2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Sokallották Szentendrén az MVM nyári árát, most még drágábban adná a földgázt

Lukácsi Katalin, 2022. szeptember 28. - 12:40
Sokallották Szentendrén az MVM nyári árát, most még drágábban adná a földgázt
Az eredeti ajánlat a tavalyi ár 17,5-szerese lett volna, a mostani ár már 26-szorosa, miközben a világpiaci ár sokkal olcsóbb.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szentendre város honlapján jelent meg az önkormányzat és a Magyar Villamos Művek küzdelmének története – szúrta ki a Telex. A nyáron a település testülete közbeszerzést írt ki a gáz és az áram beszerzésére, amelyre egyedül az MVM ajánlata érkezett. Az állami vállalat a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeresen határozta meg, azaz 103 felyett 1801 Ft/m3 áron. A képviselők – kormánypártiak és civilek/ellenzékiek egyaránt – egyhangúlag elutasították ezt a vételárat, és új közbeszerzést írtak ki.

Az MVM az elutasítás után tájékoztatta Szentendrét, hogy a határidő lejárta miatt a város ösztönösen átkerül a basic tarifacsomagba, amely azonban 70 százalékkal magasabb még a sokallt árnál is, azaz 2644 forintba kerülne egy köbméter gáz.

A település honlapján irreálisnak és abszurdnak nevezi az árképzést, hiszen a holland energiatőzsdén augusztus 26-án járt történelmi csúcsön a földgáz köbméter ára, de akkor is csak 1310,24 Ft volt. Most, egy hónappal a rekord után mindössze 663,79 Ft körül mozog.

Szentendre azért is írta meg történetét, hogy felhívhassa más, közbeszerzési eljárás előtt álló önkormányzatok figyelmét a basic tarifacsomag veszélyére. A túlságosan drága árajánlatot időben utasítsák el. De Fülöp Zsolt polgármester az érintett állami vállalatoknak is üzent:

Felhívjuk az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is.

Karácsony Gergely főpolgármester is hasonló figyelemfelhívással élt, amikor szembesült azzal, hogy a Paksi Atomerőmű jóval drágábban adná az előállítási áránál az önkormányzatoknak az áramot. Ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik - fogalmazott akkor Budapest vezetője a 38-szoros profit miatt, amelyért még Orbán Viktornak is levelet írt.

A kiemelt kép forrása: Szentendre hivatalos Facebook-oldala