Csütörtökön egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is. Több napsütés az ország délkeleti felén lehet, azonban délután ott is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Mint írták, késő estétől délnyugat felől ismét egyre nagyobb területen vastagszik, záródik a felhőzet. A kiterjedt csapadékzóna a déli órákban északkelet felé elhagyja az országot, majd délután nagyobb eséllyel az ország déli, délkeleti felén záporos, zivataros csapadékgócok alakulnak ki.

Az Észak-Dunántúlon az északi, míg másutt a nyugati, délnyugati szél lesz élénk. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hazánk északnyugati felén 13-17, délkeleti felén 18-25 Celsius-fok között várható.

Késő estére 9 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Szélrohammal és nagyobb méretű jéggel érkezhet a heves zivatar

A meteorológusok arra is kitértek, hogy az éjszaka érkezett csapadékmező délelőttig északkelet felé fokozatosan elhagyja a térséget, azonban addig továbbra is előfordulhatnak helyenként zivatarok, főleg az ország középső és északkeleti részein. Délnyugaton a lehulló csapadék mennyisége több helyen elérheti a 20 millimétert.

Napközben átmeneti szünet után akár több hullámban is kialakulhatnak újabb zivatarok, kiemelten a Dél-Dunántúlon, az Alföldön északkeleten.

A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív zivatarokhoz is kedvezőek a feltételek viharos (60-70 km/h feletti) széllel, illetve rövid idő alatt 20 milliméter feletti csapadékkal, jégesővel. Délután, este ebben a térségben esetleg heves zivatar is előfordulhat 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

Kettős fronthatás terheli meg a szervezetünket

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint csütörtökön kettős fronthatás lesz jellemző, az arra érzékenyek körében

álmatlanság, kimerültség és rosszullét is előfordulhat.

Fejfájás, migrén is jelentkezhet, a szelesebb tájakon élők körében pedig tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Illusztrációs fotó: Pixabay