Reményi János a Dunántúlon született, Miskolcra 1956-ban került. Tanított az Erkel Ferenc Zeneiskolában, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 1977-től főiskolai docens, majd főiskolai tanár lett. 1985-ig karnagya volt a Miskolci Bartók kórusnak, a 6-os számú Általános Iskola (ma Fazekas Utcai Általános Iskola) énekkarának és egy szerencsi pedagógusokból álló kórusnak is. Miskolcon felépített életét a Magyar Rádió Gyermekkórusának művészeti vezetéséért hagyta itt.

– „Csak egy évig voltam a tanítványa” – mondta Balásné Molnár Ildikó, a program egyik szervezője. – „Mégis nagyon sokat tett hozzá a tudásomhoz, hiszen szakmailag és emberileg is olyan kiválóság volt, akit nem szabad elfelejteni.

A tanár úr születésének 90. és halálának 25. évfordulóján (bár ezek tavaly voltak) énekel a Fazekas minikórus, a Fazekas Kicsinyek kórusa, a Fazekas gyermekkar, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium vegyes kara, valamint a Miskolci Egyetem női kara.

– „Mindannyiunk szívében, lelkében ott vannak megbújva az emlékek, a zenei élmények, amikre nap mint nap szívesen, szeretettel gondolunk vissza. Végre megvalósulhat az a már tavaly is tervezett koncert, ami a közös visszaemlékezést hivatott hangba, képekbe önteni” – nyilatkozta Balásné Molnár Ildikó, majd hozzátette, a koncert végén közös műsorszámként felcsendül Kodály Esti dala, amiben a hallgatóság segítségére is számítanak. Az est végét beszélgetéssel zárják.

Fotó: a szervezőtől