Egy ország tanult meg útmutatását követve kovászolni, amelynek köszönhetően sok magára maradt vagy családjával a négy fal közé zárt nőt mentett meg az őrülettől a koronavírus-járvány lezárásai közepette Szabi, a pék. Szabadfi Szabolcsnak önkéntesen sikerült az, amelyért komplett intézmények sokszor hiábavalóan küzdenek, egy ősi mesterséget tett divattá. Ráadásul az egészségesebb életmódot is terjesztette azáltal, hogy ráirányította a figyelmet a minőségibb kenyér-fogyasztásra. Most, amikor 500 forintért egy kiló kenyeret már nem is lehet kapni még a szupermarketekben sem, különösen hasznos inkább otthon sütni a kenyeret.

Szeretném, hogy minél szélesebb körben terjedjen el az a szemlélet, hogy jó alapanyagokból lehet finom ételt készíteni. Legtöbbször ezek nem a távoli vagy legdrágább beszerzési forrásból vannak, hanem a gondos helyi termelőktől. Azt gondolom, az utóbbi években hazánkban gyors léptekkel, jó irányban haladunk az étkezés területén, de ez az út hosszú, rengeteget tudunk egymástól tanulni

- írja Szabadfi Szabolcs honlapjának bemutatkozójában. A minőségi ételfogyasztás kultúráját nem csak a kovászolás népszerűsítésével, hanem 2012 óta saját pékségein keresztül is terjeszti. A Panificio il Basilico, azaz a Bazsalikom pékség első üzletei Budapesten nyíltan meg, de hamar terjeszkedni kezdett. Működik már üzlete Szentendrén, Veresegyházán, nemrég nyílt Debrecenben is, és múlt hét óta már Dunaharasztiban is kiszolgálják a minőségi pékáru szerelmeseit. Saját Facebook-oldala még nincs, sőt, még a Google sem jelzi jelenlétét, Szabadfi Szabolcs saját oldalán jelentette be, hogy "új gyerkőc született" a pékségek sorában.

A szeptember 21-én nyílt új üzletben már minden bizonnyal az idei búzatermésből aratott és őrölt friss lisztből sütik a kenyereket és pékárukat, amelyből ízelítő gyanánt a napokban Szabi A Pék Facebook-oldalon tettek közzé képet.

A kiemelt kép forrása: a Szabi A Pék Facebook-oldal