Öt év fegyházra ítélte harmadfokon a Kúria a KGBélaként is ismert Kovács Béla volt Jobbikos EP-képviselőt – írja a Magyar Nemzet. Kovácsot kémkedésért, költségvetési csalásért és magánokirat hamisításért marasztalta el a törvényszék.

Kovácsot továbbá a Kúria tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A volt politikus jelenleg Moszkvában él és az ottani Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít. Korábban a tárgyalásáról azt nyilatkozta, hogy szeretne jelen lenni és tisztázni magát a vádak alól, ám jelenlegi munkahelyéről nem biztos, hogy elengedik.

Végül Kovács távollétében született meg az ítélet, aki ezzel jobban is járt, hiszen ha jelen van, akkor rögvest le is tartóztatták volna. Az ítélet szerint legkorábban büntetése letöltésének kétharmada után szabadulhatna, már ha bevonulna a fegyházba, de a portál szerint várhatóan nemzetközi körözést kell kiadni ellene, persze kérdéses, hogy ez mennyit ér Moszkvában.

A cikket a hvg.hu szemlézte, amely beszámolójában emlékeztetett: Kovács Bélát 2014 tavaszán kapcsolta le a magyar elhárítás, több, az ügyre mélységeiben rálátó forrás szerint is idő előtt, ugyanis nem rendelkeztek megingathatatlan bizonyítékokkal a politikus kémtevékenységével kapcsolatban.

Az ügyben a végső döntést meghozó magyar politikai vezetésnek azonban fontosabb volt Kovács kémügyét a közelgő választások előtt kampánytémaként felhasználni, mint engedni, hogy a nyomozást a szolgálatok alaposan végigvigyék.

A hvg.hu által idézett vádirat szerint Kovács 2012 és 2014 februárja között a budapesti orosz nagykövetségen fedésben dolgozó katonai hírszerzőknek adott át értesüléseket többek között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

Az első fokon lefolytatott eljárás nem talált bizonyítékot a volt jobbikos képviselő kémtevékenységére, így ezen vád alól felmentette. A másodfokon eljáró törvényszék viszont már szigorúbb ítéletet hozott, ez már elmarasztalta Kovácsot kémkedés előkészítésében a költségvetési csalás és a magánokirat-hamisítás mellett, viszont továbbra is csak felfüggesztett börtönbüntetéssel szankcionálta.

Az ügy végére a harmadfokon ítélkező Kúria tett pontot (már ha Kovács nem fordul nemzetközi jogi fórumokhoz – jegyezte meg a hvg.hu) a maga letöltendő szabadságvesztésre szóló döntésével.

Illusztráció: Pixabay