A helyiek tradicionális jakut körtáncot jártak, körbezárva a hadkötelesek összegyűjtésével megbízott rendőröket. A felvételen látható, hogy a rendőrök a polgári tiltakozás ellenére fiatal férfiakat emelnek ki a tömegből, akiket erőszakkal buszokra raknak fel.

A tömeg eközben a "Nemet mondunk a népirtásra!", illetve a "Békét akarunk!" mondatokat skandálja a világ leghidegebbnek tartott városában. A jelek szerint igencsak kezd eldurvulni a helyzet Oroszországban, ahol mostanáig csak igen korlátozott tüntetések voltak a háború ellen, s azok is főleg a nagyvárosokra korlátozódtak. A mozgósításról szóló elnöki rendelet azonban úgy tűnik, kiverte a biztosítékot.

A videó a Sky News hírfolyamában tekinthető meg a 14:37-kor publikált bejegyzés alatt.

Vagy a nexta twitter videóiban.

Policemen are trying to push back protesters in #Dagestan. pic.twitter.com/ZLa5fbAJDr

— NEXTA (@nexta_tv) September 25, 2022

In #Makhachkala, #Dagestan the detention of a protester was prevented. pic.twitter.com/DybiOoZPmr

— NEXTA (@nexta_tv) September 25, 2022

Forrás: Sky News

Egy másik városban pedig a mozgósítás ellen tüntető falusiak zárák le a Haszavjurtot Mahacskalával összekötő autópályát. A „Tut Dagesztán” Telegram.csatorna szerint egyetlen falu, Endirej lakói okoztak bonyodalmakat a helyi rendőrségnek. A Meduzához eljutott egy videó az esetről, számolt be róla a 444.hu, amelyből kiderül, a rendőrök Kalasnyikovokkal lőttek a levegőbe, hogy letereljék az útról a falusiakat.

Kép: Wikipedia