Befejezték az ukrán hatóságok annak az Izjum melletti tömegsír kihantolását, amelyet a város visszafoglalása után fedeztek fel – jelentette a Harkivi Regionális Ügyészség sajtószolgálata az Interfax ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

A Népszava által szemlézett cikkben az áll, hogy a vádhatóság közlése szerint büntetőeljárás indult a háborús törvények és szokások megsértése, valamint előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt.

A megszállók 425 civilt, köztük öt gyermeket és az ukrán fegyveres erők 22 katonáját ölték meg.

Olekszandr Filcsakov harkivi területi ügyész szerint a nyomozók már minden egyes exhumált holttesttel kapcsolatban igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot rendeltek el.

Várjuk az eredményeket, és minden szükséges intézkedést megteszünk a halálesetek körülményeinek megállapítására, valamint az orosz hadsereg katonáinak megbüntetésére... Minden egyes halálesetért felelősségre vonhatók az oroszok a nemzetközi bíróság előtt

– fogalmazott.

Az áldozatokon az elsődleges adatok szerint lőtt és szúrt sebeket találtak. Több áldozat kezét megkötözték, de volt, akinek a nyakán kötelet találtak.

A hatóságok közlése szerint a sírok többsége névtelen, csak számok vannak rajtuk. Így most a bűnüldöző szervekre vár, hogy azonosítsák a gyilkosságok áldozatait – szemlézte a Népszava.

Fotó: Fának dőlve tart pihenőt az azonosítatlan áldozatok földi maradványait exhumáló csoport egyik tagja a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Izjumnál 2022. szeptember 16-án, a tömegsír felfedezésének másnapján. Az ukrán hatóságok több mint 440 egyenként elásott holttestet hantoltak ki az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt város melletti erdőben. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk