Lázár János pár év „száműzetés” után építési és beruházási miniszterként tért vissza idén májusban a kormányba, de pozíciója most sem túlzottan hálás, hiszen jelenleg leginkább azok a bejelentések kötődnek a nevéhez, hogy miket állít le a kormány a megszorítások miatt.

Ezzel kapcsolatban két kikötést fogalmazott meg még augusztusban, hogy EU-s forrásból megvalósuló beruházásokat nem érinthet a leállítás, de torzókat sem hagynak az országban.

A valóság azonban Gödön rácáfol a régi-új miniszterre. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, Pest megyét is számos ponton érinti a nagy beruházási stop. Sok útfelújítás, iskolaépítés és intézménybővítés látja a kárát szerte a térségben. A megszorítások áldozatául esett (egyelőre) a gödi Adatközpont is, amely azonban a kormány állításával ellentétben emiatt torzóként, félkész állapotban „magasodik” Göd határában. A kormány egyik kedvenc építőipari cége, a Mészáros Lőrinchez kötődő ZÁÉV neve hiába díszeleg a drótkerítésen.

Már az év elején is cikkeztek arról, hogy áll a projekt, mert csak állagmegóvásra kerítettek el rá 52 milliót az idei költségvetésben, miközben a beruházás megvalósulásához még milliárdokra volna szükség. A Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos februárban azt írta, hogy 16 milliárdos EU-s pénzből épült volna meg az adatközpont, amelynek az alapkőletétele 2016-ban volt.

Arról egyelőre nem szólnak hírek, hogy később mit tervez vele a beruházással a kormány.

A kiemelt kép forrása: Hadházy Ákos Facebook-oldala