A Vasárnapi Iskola Alapítvány 2005-ben indult útjára. Az alapítvány célja , hogy a határhoz közeli településekről önkéntes anyanyelvi pedagógusok kiutazzanak, és tanítsák a magyar irodalmat, nyelvtant, történelmet. Juhász István békéscsabai önkormányzati képviselő a az eseményen kiemelte, hogy több városi intézményből csatlakoztak pedagógusok ehhez a kezdeményezéshez. Elmondta azt is, hogy 2011-ben a városi bálon összejött támogatás jelentős részét az önkormányzat az alapítvány részére ajánlotta fel. 

 A Vasárnapi Iskola Alapítvány alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alatt is dolgoztak. Benkei Ildikó örül annak, hogy alkalmazkodni tudtak a nem túl kedvező helyzetekhez és képezni tudták a nehéz sorsú külhoni magyar fiatalokat. 

„Amint ismét lehetőség volt rá, személyesen mentek a kollégák és folytatták ezt a munkát. Továbbá az orosz-ukrán háború okozta új helyzethez is alkalmazkodni tudtunk. A mátészalkai csapatunk a határra ment és a menekülő gyermekeknek tartott kézműves foglalkozásokat”– fogalmazott Benkei Ildikó. 

Az értékelőt követően a nagyszalontai gyermekotthon fiataljai szavaltak verseket és adtak elő énekeket, majd Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.