A törvényjavaslat szerint

  • bekerül az orosz büntető törvénykönyvbe a „mozgósítás, statárium és háborús időszak” mint szigorító tényezők,
  • 10 - 15 év börtönbüntetést kaphatnak az orosz fegyveres erők azon tagjai, akik önként megadják magukat az ellenségnek vagy fosztogatnak,
  • dezertálásért mozgósítás vagy háború idején 10 évig terjedő szabadságvesztés járhat,
  • a szolgálatot megtagadók akár katonai bíróság ítélete nélkül, azonnal börtönbe vethetőek fegyveres konfliktus fennállása esetén,
  • míg a katonai szolgálatot lelkiismereti okokból megtagadók háború idején 3 évig terjedő börtönbüntetéssel lesznek sújthatóak.

A Duma egyhangúlag szavazta meg a törvényjavaslatot, mely szerdán kerülhet a parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács elé. Ha a felsőház is elfogadja, azon a napon emelkedik törvényerőre, amikor Vlagyimir Putyin elnök aláírja a dokumentumot – írja a The Moscow Times.

Megfigyelők attól tartanak, a szigorítások törvényerőre emelkedése az általános mozgósítás előszele lehet Oroszországban.

Mint ismeretes, az Ukrajnában harcoló orosz haderő súlyos emberhiánnyal, morális gondokkal küzd többek között. Az elmúlt időszakban erőre kapott, komoly területnyereséget eredményező ukrán ellenoffenzíva feltartóztatásához Putyinnak frissen bevethető katonákra lenne szüksége.

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov