Miskolcot 2019 óta ellenzéki városvezetés irányítja. Ez a helyzet gyakran szül furcsa szituációkat. A kormánypárt felső köre többször is egyeztetett a helyi önkormányzattal az elmúlt években (Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem egyszer látogatott Miskolcra 2019 óta, míg Varga Judit igazságügyi miniszter példának okáért felkérte Veres Pál polgármestert, hogy töltse be elődje, Kriza Ákos helyét a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagjaként). A helyi Fidesz stratégiája ezzel teljesen ellentétes: gyakori akciókkal, sajtótájékoztatókkal hívják fel a figyelmet az önkormányzat általuk vélt hiányosságaira. A leggyakrabban előhúzott ütőkártya a miskolci közlekedési vállalat kérdése. Főként két képviselő, Hollósy András (KDNP) és Bajusz Gábor (Fidesz) adnak témát a helyi és az országos kormánysajtónak. Előbbit egyébként az MVK-val kapcsolatos állításai okán nyílt vitára hívta a Velünk a Város képviselője, Bartha György, de Hollósy nem kívánt részt venni az eseményen.

Karaktergyilkosság a vacsorán

Hétfő délelőtt újabb sajtótájékoztatót tartott a politikus duó.

„Az elmúlt napokban a sajtóból értesültünk arról, hogy az önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. luxuspartit szervezett, ahol lazacot, libamájat és kacsacombot is felszolgáltak a baloldali városvezetőknek” – tárták a Hír Tv stábja elé állításukat. Még egy étlapot is nyomtattak, amin a vacsorán általuk vélt fogások szerepeltek.

Képforrás: Hollósy András/Facebook

Ez azonban csak az első dominó volt a sorban: a vacsora témájára felhúzva kritizálták a tömegközlekedést, a közbiztonságot, de azt is állították, hogy a Velünk a Város pártlappá züllesztette az önkormányzati médiát, tönkre tette a MIVÍZ kft.-t, a Városgazda kft.-t, és az önkormányzati rendészetet is.

Hollósy András követelte, hogy a baloldali városvezetés a válság kellős közepén ne a miskolciakkal fizettesse meg a saját luxuskiadásait, és ne hergeljék az embereket a nehéz időkben azzal, hogy lazacot, libamájat és kacsacombot esznek a város vezetői.

Anomália az időben

A sajtótájékoztató előtt pár nappal Bajusz Gábor a közösségi médiás profilján ágyazott meg a témának egy videóval, amiben nagyjából ugyanazokaz hangoztatta, mint hétfő délelőtt a képviselő társával. Emiatt történhetett az az anomália, hogy a sajtótájékoztatót megelőző napon Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója nyílt levélben reagált az állításokra. Többek között leírta:

a társaság 15 éves alapításának évfordulós ünnepét pótolták be, ami tavaly a járvány miatt elmaradt.

„A Képviselő Úr által említett vacsoraestet valóban a Miskolc Holding Zrt. szervezte azért, mert 2021-ben ünnepelte 15 éves alapítását a Társaság, de Képviselő Úr állításával ellentétben nem abból a célból, hogy a városvezetés az Ön szavaival élve „bulizzon”, hanem annak érdekében, hogy a Holding dolgozói felé köszönetét fejezze ki” – fogalmazott a vezetői levél. Majd Dukai hozzáteszi,

„az eseményt pedig a Miskolci Egyetem menzáján rendeztük, nem egy ötcsillagos szállodában, bár dolgozóink azt is megérdemelték volna”.

A levelet vasárnap eljuttatták Bajusz Gáborhoz. Ennek ellenére a hétfői sajtótájékoztatón, amelyről – az eseményt követő meglehetősen rövid időn belül – már a Magyar Nemzet is tudósított, mégis kitartottak amellett, hogy a miskolci városvezetés bulizott a luxusvacsorán. A két állítás így nagyjából annyira hasonlít egymásra, mint a lazac a lazackrémes kosárkára, a libamáj pedig a libamájhabos kosárkára: kis részben tartalmazza az egyik a másikat.

Dukai Zoltán emellett arra is felhívta a kormánypárti képviselő figyelmét, hogy a fideszes múltban gyakoriak voltak az ilyen dolgozói „luxusvacsorák”.

Ugyanakkor arról Képviselő Úr bizonyosan megfeledkezett, hogy a múltban, 2019. előtt számos városi és Holding rendezvény került megrendezésre évről évre, már-már hagyományos rendezvényekké kinőve magukat, köztük a Sportnappal, vagy a Holding által minden évben megrendezett csapatépítővel, karácsonyi vacsorával. Akkoriban valószínűleg elkerülte Képviselő Úr figyelmét, hogy ezekre a rendezvényekre mekkora összegeket költöttek a város kasszájából. És valószínűleg azért sem szólalt fel, mert az akkori városvezetés és a Holding vezetése is úgy gondolta, hogy a kollégák megérdemlik, hogy az említett és azokhoz hasonló rendezvényeken kikapcsolódhassanak, kötetlen hangulatban töltsenek el időt együtt, és így köszönjék meg a munkájukat" - fogalmaz a nyílt levél, amit teljes terjedelmében ITT olvashatnak.