Bár a legtöbb önkormányzatnál még hiányzik a közgyűlési döntés, de a Világgazdaság eddigi értesülései alapján úgy tűnik, hogy a kényszerhelyzetben akár a karácsonyi ünnepek vásárán, ünnepi díszvilágításán spórolni fognak a magyarországi települések. 

A lap szerint a 9 ezer fős Tamásiban például már eldöntötték, hogy idén elmaradnak az adventi vásárok, és a karácsonyi díszvilágítást sem kapcsolják fel.

Székesfehérvár önkormányzata is válaszolt a lapnak, amelyben azt írták, hogy jelentősen csökkentett programmal, de a nehézségek ellenére idén is szeretnék megtartani az adventi vásárt a belvárosban.

„Főleg ebben a bizonytalan helyzetben szeretnénk, ha lehet, valamit a fehérváriak számára közösségi programként megtartani. A díszkivilágítás kérdésében még nem tudunk most dönteni, ahhoz az elkövetkező időszak energiaárait és az önkormányzatra háruló összes működési költség alakulását látnunk kell. Ahogy azonban közösségi oldalamon is írtam: nincsen tabu. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni”

– válaszolta Cser-Palkovics András, a város polgármestere, aki hozzátette, hogy a tavalyi 23 forintos árhoz képest múlt héten 405 forintos ajánlatot kaptak villamosenergia-beszerzésre.

A városban már arról is döntöttek, hogy mi tartozik abba a körbe, amit mindenképpen működtetni szeretnének a téli időszakban is: bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különös tekintettel a bentlakásos intézményekre –, valamint a háziorvosi rendelők, a közétkeztetés és a közvilágítás, illetve valamilyen szolgáltatási szinten a közösségi közlekedés. A polgármester elmondta, hogy a kultúra, a közművelődés és sportélet területe egészen biztos, hogy beletartozik a takarékossági intézkedések körébe.

Fotó: pixabay.com