Donáth Anna elmondta: "Helyette van itt egy sokkal nagyobb probléma. Az, hogy egyelőre senki sem tudja pontosan, mikor jönnek már meg végre ezek az EU-s pénzek, amik még mindig nincsenek a láthatáron. Pedig az üres államkasszának és a leálló magyar gazdaságnak most lenne óriási szüksége rájuk. Azt pedig senki sem tudja, hogy ténylegesen mikor indulnak majd meg a kifizetések. Hol vannak már az EU-s pénzek? Ez most a legfontosabb kérdés egy gazdasági válság közepén" - folytatta gondolatmenetét. - 

"Ne jöjjenek hát magyarázkodással, mert nincs mit megmagyarázni. Nagy bajban vagyunk, és ezt ők is pontosan tudják. Ezért most egyetlen dolguk maradt: használják ki a rendeleti kormányzásuk adta lehetőségeiket, és ne két hónap, hanem legfeljebb két hét alatt teljesítsék a Bizottság feltételeit, és gyorsítsák fel a pénzek megérkezését. Mert mostantól végképp nem maradt kire mutogatniuk. Minden nap késlekedés az ő lelkükön szárad.
Hol vannak már az EU-s pénzek?" - zárta bejegyzését Donáth Anna.

A Momentum másik EP képviselője, Cseh Katalin szerint viszont az Európai Bizottság mai bejelentése után világossá vált:

"Az Európai Bizottság mai bejelentése után világossá vált: még hónapokig folytatódni fog a huzavona a kormány és az EU között, és a válság legjavát az uniós források nélkül kell átvészelnie Magyarországnak. Ez az EU-val feleslegesen hadakozó orbáni politika súlyos kudarca. A kormányoldal fényes győzelemről beszél, de a csúsztatásokon könnyű átlátni - írta.

Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke és EP-képviselője is úgy látja, „eddig tartott a következmények nélküli lopás”, az Európai Bizottság döntött: nem hisz Orbánéknak.

Véleménye szerint nagy esély van arra, hogy 3000 milliárd forintot végleg elveszítünk, ami egy főre lebontva 315 ezer forint. „Ennyit vesznek ki minden magyar zsebéből Orbán lopása miatt” – teszi hozzá Gyöngyösi.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-bejegyzésében megüzente: a kormánynak pár hete maradt, hogy elkerülje a tragédiát, miután a magyar kormány azt vállalta, hogy november 19-éig tájékoztatja a bizottságot az ígért változtatások végrehajtásának teljesítéséről.

Jogállam vagy súlyos megszorítások – ez a Magyarország előtt álló kérdés. A Mészáros-félék további gazdagodása, vagy a magyaroknak járó pénz megszerzése – ez a kormány előtt álló dilemma – vélekedik a Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd politikusa.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje posztjában annyit írt, „3000 milliárd forintba kerülhet a magyar embereknek Orbán háborúja az unióval” - készített összefoglalót a 24.hu.

Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint "A nagy baloldali terv lelepleződött és meg is bukott" - írta ki Facebook-oldalára. 

"A magyar baloldal uniós elvtársaikkal szövetkezve eddig azon mesterkedtek, hogy az uniós pénzekkel megzsarolva leváltsák a nemzeti kormányt.
Gyurcsány Ferenc vezényletével ezért támadták saját hazájukat az Európai Parlamentben és feléségével ezért alakítottak árnyékkormányt.
A mai bizottsági bejelentés egyértelművé tette: a tervük megbukott."
Fotó: Hollik István facebook oldala