Mint megírtuk, a délután 1 órakor kezdődő tájékoztatóra csak szombat reggel érkezett meghívó. A tájékoztatón részt vett Gulyás Gergely és Nagy Márton miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra szóvivő.

A kormányinfón elhangzottak összefoglalója:

A benzin- és élelmiszerstoppot meghosszabbította a kormány. A kamatstopp pedig decembertől is marad.

Az abortusztörvény kialakításakor a kormány követte a szakmai kollégium állásfoglalását, amivel természetesen egyetértenek. A rendelet módosítása után a terhességmegszakítást választó nőknek kötelezően meg kell hallgatnia a magzati szívhangot. 

Beruházástámogatási program is indul, akcióterven is dolgozik a kormány
Nagy Márton miniszter elmondta, a kormány 15 százalékos önerőtámogatástos programot indít a kkv-knak amiatt, hogy 2023 végéig ne csökkenjen a munkahelyek száma.

Ezen kívül terveznek gyárprogramot és beruházástámogatási programot is, ami három hónapra szól.

Munkavédelmi akciótervet készítenek elő, a részletekről az elkövetkező hetekben számolnak be. A cél továbbra is az, hogy a kkv-ket és a középvállalkozásokat meg kell védeni. 

Az áram- és gázszámla támogatására a kormány 50 százalék támogatást nyújt.

89 téli napra elegendő gáz van a tározókban. A barnaszén nagyobb kitermeléséről a mai kormányülésen döntenek. 

Vasárnap lesz bejelentés a hatósági áras tűzifáról, de újra megismételte, aki télre tűzifát kérz annak háztartásonként tíz köbméternyi fát biztosítani fognak, amit hatósági áron lehet megvásárolni. 

Gulyás Gergely az őszödi évfordulóján elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc akkor is képes kormányt alakítani, ha nincs rá felhatalmazva. Dobrev Klárát véleménye szerint Gyurcsány Ferenc irányítja az árnyékkormányban.

Emellett hangsúlyozta, hogy a magyar baloldali képviselők továbbra is azon dolgoznak a nemzetközi szövetségeseikkel együtt, hogy a magyar gazdaságoknak járó forrásokat elvetessék. Újra felszólította az ellenzéket, hagyjon fel ezzel az álságos politikájával.

Gulyás miniszter egyetértett Orbán Viktor azon kijelentésével, hogy az újabb jogállamisági jelentés valójában „csak egy vicc”. Újra megerősítette, hogy mindez az ellenzéki EP-képviselők törekvése, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

A kórházfelújításokat jelenleg felfüggesztették, a beruházások a bejelentett stop áldozatai. „A Dél-budai centrumkórház tervei hamarosan elkészülnek, minden program megvalósítandó, a kormány újra átnézi a lehetőségeket, hogy ezeket mikor tudják megvalósítani. Semmiről nem mondunk le, semmit nem töröltünk".

Mindenkinek a saját területén kell spórolnia, de emiatt nem zárhatnak be kórházak vagy rendelőintézetek. 

Nem volt olyan felvetése az Európai Bizottságnak, amiben ne lett volna kompromisszum. Véleménye szerint a kondicionalitási eljárást meg fog szűnni, emiatt a kormány teljes nyugalommal várja az Európai Bizottság vasárnapi döntését. 

Gulyás véleménye szerint a kötcsei kiszivárgó hírek nem teljesen igazak, vagyis az, hogy 2030-ra a visegrádi négyek nettó befizető tagállammá válnak, Orbán Viktor szerint ekkor el kell gondolkodni az EU-tagság értelmén, azon, hogy ilyen körülmények között mit ad nekünk a tagság, és ha nem tudunk pozitív választ találni, le kell vonni a következtetéseket.

Magyarországnak az uniós tagság előnyét nem az uniós források jelentik elsősorban, hanem a közös piac.

Gulyás Gergely véleménye szerint a benzinárstop meghosszabbítása nem okozhat üzemanyaghiányt, és ez a Molnak is köszönhető, hogy a kormány képes ilyen ársapkát fenntartani. Nem lesz minden zökkenőmentes, de fenntarthatóak ezek a döntések.

Az uniós források megérkezése után lesz pedagógusbéremelés, de ehhez előbb az operatív programokat is el kell fogadni - mondta el Gulyás Gergely.

Sztrájkolhatnak a pedagógusok, de nem sérthetik meg a törvényt
Gulyás szerint a tankerületek nem fenyegetik a sztrájkoló pedagógusokat. Véleménye szerint ahogy a múltban, most is bármikor lehet tiltakozni, csak közben meg kell oldani a pedagógusoknak a gyermekek felügyeletét. A miskolci igazgató pedig megsértette a jogszabályokat, emiatt mentették fel. 

A kormány véleménye - hangsúlyozta a miniszter -, hogy minden politikusnak és pártnak be kell tartania a magyar jogszabályokat. (Itt utalt Márki-Zay Péter tiltott kampánytámogatására.) Mindig a jog szava az irányadó. 

A kerítés védi meg a magyar embereket

Drámai a helyzet a határon: „heti szinten 5 ezer ember próbál átjutni illegálisan az országhatáron, de a kerítésnek köszönhetően Magyarország képes a határainak megvédésére, és a létrejött határvadász egység a hatékonyságot fogja növelni – mondta a miniszter.