Parragh szerint tény, mivel „sokat beszélünk az energiaválságról”, már önmagában jelentős energiamegtakarítást eredményez egész Európában, de ez még mindig kevés az árak növekedéséhez képest - szemlézte a műsort a telex.hu.

A kamarai elnök szerint is egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, mint mondta, ennek más országokban már megvan a kultúrája. Számításokkal nem állt elő, de elpanaszolta, hogy náluk a vasárnapi vásárlás családi programmá alakul át.

Parragh László elmondta, tudja, hogy Magyarországon „most mindenki bajban van”, olyan alkalmazkodási kényszer van, amellyel még sosem szembesültünk – de ez nem csak nálunk van így, hanem az egész kontinensen. A legfenyegetettebb vállalkozói réteg a mintegy 800 ezres kisvállalkozók, akik sok esetben önfoglalkoztatók (az ő terheik és bürokratikus kötelezettségeik növekedtek meg a júliusi katatörvénnyel - amit elsőként Parragh László tartott feleslegesnek - a szerk.).

A kamara szerint

„ilyenkor az összefogásnak van a legnagyobb szerepe”, és nem lehet várni, hogy egyedül a kormány, vagy egyedül a vállalkozások vagy önkormányzatok oldjanak meg mindent

– ők mindenesetre letették a kormány asztalára a javaslataikat, és „akár a jövő hétre összeállhatnak a döntéshozatalhoz szükséges feltételek”. 

Íme az elhangzott javaslatok Parragh Lászlótól:

  • a kormány korlátozza a szolgáltatok „erőfölénnyel való visszaélését”, érdemes például nézni a költségszintet, hogy az fedezi-e azt a profitigényt, amit a vállalkozástól elvár. Vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz, méghozzá azért, mert az energiaellátási szerződés – az árat kivéve – nem támaszthat rosszabb feltételeket, mint akkor;
  • ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen megszűnik egy szolgáltatás (ez nem ugyanaz az eset, mint amikor valaki nem fizeti a rezsit);
  • Parragh szerint elsősorban „a termelő tevékenységet, a feldolgozóipart kell megmenteni”, méghozzá elsődlegesen az energiaigény csökkentésére fókuszálva.