Az állami hírügynökséghez juttatott el közleményt az Action for Democracy nevű amerikai szervezet, mert fontosnak tartották, hogy reagáljanak néhány, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számára nyújtott támogatással kapcsolatban felmerült „hagymázas összeesküvés-elméletre, hazugságra és vádaskodásra”. Szervezetük stratégiáját és tevékenységét ugyanis – mint írták – „kizárólag a demokratikus eszmék és elvek iránti elkötelezettség vezérli”. Nemzeti kormányoktól és nemzetközi szervezettől függetlenül dolgoznak, sok más globális szinten működő alapítványhoz és szervezethez hasonlóan.

Egyúttal leszögezték, hogy határozottan visszautasítanak „minden olyan vádat, amely a választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos”. – Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban – olvasható állásfoglalásukban.

Az amerikai szervezet szerepe a magyar országgyűlési választásokban nem véletlenül merült fel. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje bő két héttel ezelőtt azt mondta a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. Utólag kiderült, egy összegben érkezett a pénz és azt az Action for Democracy alapítvány utalta át az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) bankszámlájára. Az MMM korábban is kapott már a szervezettől „három-négy nagyobb tételt”. Azt is kiemelte, hogy az MMM-nek nyújtott támogatás „kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alakított NGO, amely illusztris személyeket tudhat a tanácsadó testületében. Tagja például Timothy Garton Ash, Anne Applebaum történészek és Francis Fukuyama politikatudós. A szervezet elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A férfi Bajnai Gordon főtanácsadója volt a politikus miniszterelnöksége idején. Lapunk megkeresésére korábban azt állították, hogy senkinek nem nyújtottak kampánytámogatást. Azt írták, hogy ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták, amely szerintük osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget és küzd a diszkrimináció minden formája ellen, mint amilyenek például a magyarországi LMBTQ-ellenes jogszabályok - olvasható a hang.hu oldalán. 

Tényi István a történtek nyilvánosságra kerülése után feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen. A jogszabályok ugyanis tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el. Igaz, az MMM nem párt és nem is pártként vett részt az országgyűlési kampányban, de nehéz elválasztani tevékenységét ettől, már csak azért is, hiszen Márki-Zay Péter egyenesen miniszterelnök-jelölt volt. Mindenesetre azóta már Márki-Zay Péter is azzal érvel, hogy ők nem választási kampányt folytattak.

A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint a feljelentés iratai a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) kerültek. Az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el. Ez annyit jelent, hogy a rendőröknek összesen harminc napjuk van arra, hogy döntsenek a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról.

Márki-Zay Péter facebook bejegyzésében írta meg: "Szomorú és egyben ijesztő, hogy a Fidesz azokkal szemben igyekszik hazugságokat gyártani, megbélyegezni - így pédul a Mindenki Magyarországa Mozgalommal szemben - akik a magyar demokráciáért kívánnak tenni. Nem mi vagyunk a magyar demokrácia ellenségei, hanem azok, akik autoriter államokkal alakítanak ki szoros kapcsolatokat, vagy körözött, korrupt politikusokat bújtatnak idehaza."