Birta Júlia Mihaéla, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kérdésünkre felidézte: az első találkozót 2012-ben rendezték, később előfordult, hogy a főzőverseny elmaradt, de a kulturális programot megtartották. Az idei program úgy állt össze, hogy a pénteki napon Kiss Györgyi festőművésznek nyílt kiállítása a Zöldház emeleti részén, szombaton pedig a gasztrofesztivált rendezték meg.

Vendégek jöttek Aradról, Pécskáról, Medgyesegyházáról, Kétegyházáról, valamint román nemzetiségi vezetők voltak Budapestről és Szentendréről. A kétegyháziak helyben készített, kézzel gyúrt, szilvával, illetve túróval töltött réteseket sütöttek mindenkinek, aki ott volt. A csapatok lepényeket, csorbalevest, húsgombóc levest, palacsintát, túrós puliszkát, túrós csuszát készítettek.

A magyarországi résztvevők figyelmét felhívták a közelgő népszavazásra is. - 2011-ben 229 fő vallotta magát románnak Makón. Azóta sok idős elhunyt, a fiatalok elmentek tovább tanulni, de költöztek is Makóra többen - vélekedett Birta.

A makói román önkormányzat november végén egy szakácskönyvet mutat be román nyelven, decemberben pedig megtartják a nemzetiségek napját és a kolinda estet.

A fotók a szerző felvételei.