Augusztus 27-én, szombaton a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében szakmai előadással és gyakorlati bemutatókkal színesített műszaki mentési napot tartottak az egyesület szertárában. A lebonyolításban a Pirotex Kft. szakemberei segítették a zalaiak munkáját, akik Baráth Tibor és Szemlits Gyula jóvoltából hasznos ismeretekkel gazdagodtak. A rendezvényen a megye több pontjáról, sőt, megyehatáron túlról is érkeztek résztvevők. Jelen voltak mások mellett a Kemendollár ÖTE és a Kővágóörs ÖTE tagjai is.

A megjelentek a délelőtt folyamán elméleti felkészítést kaptak a legújabb műszaki mentési technikákról és azokról a modern beavatkozási metódusokról, melyek egyre inkább elterjednek a kontinensen. Szó esett a legújabb gépjárműveket érintő mentési folyamatokról, valamint azokról a jó példákról, melyek megkönnyítik a tűzoltásban-mentésben résztvevők dolgát. 

Délután gyakorlati bemutatókkal folytatódott a program, ahol roncsokon tesztelhették az új eszközöket a tűzoltók. A helyi önkéntes tűzoltó egyesület önállóan beavatkozó egységnek számít, munkájukkal nagyban segítik a megyei igazgatóság munkáját. Éppen ezért fontos volt, hogy a hasonló, elsősorban közlekedési balesetekből fakadó műszaki mentéseknél a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben járjanak el. A most megszerzett tudással tovább növelték lehetőségeiket egy sikeres mentés véghezviteléhez - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelem.

A kép forrása: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy - Zala MKI