2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -2o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Megújul a szentendrei HÉV-végállomása

Lukácsi Katalin, 2022. augusztus 26. - 18:25
Megújul a szentendrei HÉV-végállomása
Azt viszont nem tudni, hogy a 11-es út felújítása mikor folytatódik.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a város Facebook-oldalán egy videó-bejelentkezés keretén belül számos fontos kérdésről adott tájékoztatást. A videót a HÉV szentendrei végállomásán vették fel. Nem véletlenül, mert több bejelenteni való is érinti azt a helyszínt. A városvezető elmondta, hogy a HÉV felújítását a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította. Az örömteli határozathoz hozzátartozik, hogy kijelölték a vágányok nyomvonalait – folytatta a polgármester. A beruházás végeztével több szerelvénnyel közlekedik majd a vonat, amelyhez nagyobb kocsiszínre lesz majd szükség, ez az átalakítás a városi szolgáltató telephelyét is érinteni fogja.

A széleskörű átalakítás keretén belül megújul majd a HÉV- és Volán-pályaudvart is. Mivel a jelenlegi végállomás szomszédságában van a leégett Spar élelmiszerbolt épülete, ezért ez a projekt érinti a kihalt üzletet is. Fülöp Zsolt elmondta, hogy amikor tavaly áprilisban a bolt leégett, másnap megkereste már Gulyás Gergely minisztert, hogy a város és a kormány közösen gondolkodjon a terület rendezéséről, és a HÉV-végállomás megújítását nyilvánítsák nemzetgazdasági jelentőségűnek. A városvezető a HÉV-pályaudvar és a leégett Spar romjairól elmondta, hogy mindkettő önkormányzati területen fekszik, és annak újrahasznosítását egységben képzeli el a város. A képviselőtestület ezért írta ki úgy a pályázatot, hogy a fejlesztések illeszkedjenek egymáshoz.

„Sajnos azonban erre a pályázatra nem érkezett ajánlat. Tisztában vagyunk vele, hogy az építőipari változások, a gazdaság bizonytalansága nagymértékben befolyásolja ilyen jelentős beruházásnak az elindítását, illetve a cégek jelentkezését” – mondta el Fülöp Zsolt. Nem lehet tudni ugyanis, hogy mennyi fog kerülni ennek a projektnek a megvalósítása – tette hozzá a polgármester. Ezért azt a döntést hozták, hogy bár továbbra is egységben kezelik a terület megújítását, annak megvalósítását több szakaszra bontják. A legfontosabbnak a legégett áruház eltüntetését tekinti Fülöp Zsolt. A szeptemberi testületi ülésre ezért egy új pályázatot terjeszt majd a város a képviselők elé.

A polgármester megosztotta azt is, hogy egyelőre a kormányzat részéről nem született döntés arról, folytatják-e a 11-es út felújítását. Ha a folytatás mellett dönt az ország vezetése, akkor annak első lépése nem egy útszakasz megújítása, hanem a Dunamenti Regionális Vízművel kapcsolatos átépítések kezdődnek meg, hiszen a 11-es út alól ívóvíz- és csatornavezetékeket kell majd kihozni és felújítani.

A kép forrása: Szentendre város hivatalos Facebook-oldala