A szolnoki ellenzéki politikus, Radócz Zoltán a napokban Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a szolnoki fürdők kiemelt költségigényére. Ilyen rezsiárak mellett a szolnoki MÁV Strand téli sátrának a működtetése 150 -200 millió forinttal is többi kerülhet! – kezdte bejegyzését, majd hozzátette, hogy a „soha meg nem nyíló” Tiszaligeti fürdő éves üzemeltetése is felemészthet majd évi akár 1,5 milliárdot is. A még épülő strand optimistának mondható 750 milliós tervezett bevételével szemben is komolyan veszteséges lehet így az üzemeltetés.

Radócz Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a költségnövekedést saját becslései alapján írta meg bejegyzésében. „A szolnoki helyzetről a korábbi információm alapján én készítettem a becslést. Tudom mennyi a MÁV rezsije, ebből következik, hogy a sátor üzemeltetés télen akár plusz 150 millió forintot is jelenthet. A Tiszaligeti-strand üzemeltetés körül már korábban az évi 1 milliárdos költségről beszéltek, és ezt szoroztam be szerényen csak 1,5-tel, a rezsiárak emelkedése miatt. Ez sem túlzó, viszont az évi 750 millió bevétel nagyon nehéz lesz” – fejezte ki aggodalmát a szolnoki politikus.

Ahogy arra az ellenzéki politikus bejegyzésében emlékeztet, a közeli martfűi strand már korlátozásokat kényszerült bevezetni, mert nem bírja kigazdálkodni a megemelkedett rezsiárakat – adta hírül elsőként a magyarnarancs.hu. Augusztus közepén a weboldalukon közleményben adták hírül, hogy határozatlan ideig számos szolgáltatást szüneteltetni lesznek kénytelenek. „Mindennapi életünk meghatározó kérdésévé vált a rezsiköltség, vállalkozások esetében a háztartásokéhoz hasonlóan […] Ilyen költségemelkedés mellett szolgáltatásainkat rendkívül nehéz fenntartani” – magyarázták a korlátozást kikényszerítő körülményeket.

Az fürdők országosan nehéz helyzetéről az RTL is beszámolt. A fürdők az egyik legnagyobb földgáz felhasználók hazánkban, hiszen állandó hőmérsékleten kell tartaniuk medencéiket. Ez akkor is így van, ha igyekeznek alternatív megoldást keresni az energiahasználat terén – mondta el a Híradónak a Magyar Fürdőszövetség elnöke, Kántás Zoltán. Ő egyben a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója is, saját esetéről elmondta, hogy idén több mint 500 millió pluszt jelent a megemelkedett rezsi. A KSH adatai szerint az első negyedévben csaknem 219 milliárd forint bevételt teremtett a vendéglátó szektor, amelynek 15 százalékát teszi ki a gyógy- és termálfürdők – összegzett az RTL.

A borítókép forrása: Tiszaliget Blog Facebook-oldala