A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ma Facebook-oldalán egy felhívást tett közzé azon lelkes civilek számára, akik a tikkasztó aszályban hozzáláttak önkéntesen a város fáit öntözni. A köszönet után azonban máris hozzáteszik, hogy a segíteni akarás még bajt is okozhat, és részletesen leírták, miként kell öntözni a fákat ahhoz, hogy az valóban táplálja a szomjúhozó növényeket:

  • Öntözni lehetőleg reggeli vagy esti órákban öntözzenek.
  • A víz hőmérséklete lehetőleg a levegő hőmérsékletétől pár fokkal térjen csak el. Ásványvízzel ne öntözzünk, az mind a talajnak, mind a fának nagyobb mennyiségben kárt okoz!
  • Kérjük, hogy ártézi vízzel ne önözzék a fákat, annak magasabb hőmérséklete és magas ásványagyag tartalma miatt, mely szikesítő hatással bír a talajra, terméketlenné teszi azt.
  • Mindenki segítségét köszönjük!

A rekordszárazságú nyáron a Szolnoki Zölderő civil közössége szervezett már több ízben közösségi faöntözést. A legutóbbira augusztus 6-án került sor „fogj egy vödröt és tarts velünk” jelmondattal. Akkor húszan mintegy 150 vödröt mertek ki a Zagyvából - osztották meg -, hogy Szolnoki ikonikus fasorát, a hőségtől szenvedő cseresznyefákat megöntözzék. Várhatóan a jövőben lesz még ilyen alkalom, és minden bizonnyal figyelembe veszik majd a városüzemeltető cég kéréseit.

A kép forrása: Szolnoki ZöldErő Facebook-oldala