2013 óta harcol már az üzletember és az általa támogatott civil szervezetek ellen a kormány és a Fidesz. „Ne féljenek nevén nevezni az ellenséget” – utalt az üzletemberre Orbán Viktor Dallasban, a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference) mondott beszédében még augusztus elején - olvasható az index.hu megemlékezésében.

Orbán Viktor világossá tette, hogy a legújabb kori történelem során a leggonoszabb dolgok olyan emberekhez kötődnek, akik gyűlölték a kereszténységet. „George Soros, Magyarországon mi csak úgy hívjuk, Gyuri bácsi. A leggazdagabb és az egyik legtehetségesebb magyar a világon, de legyenek óvatosak a tehetséges magyarokkal” – így a kormányfő.

Mint ismert, a rendszerváltás környékén sok kormánypárti politikusnak is segített Soros. Orbán Viktor, Szájer József, Kovács Zoltán és Németh Zsolt is az ő ösztöndíjával voltak Oxfordban, itthon Schmitt Mária és Kövér László tanult Soros-pénz segítségével, Deutsch Tamás pedig egy Soros-féle brit–magyar menedzseriskola hallgatója volt.

De mit is lehet tudni Soros Györgyről, a filantróp milliárdosról?

- Soros György első adakozására 1939-ben, 9 éves korában került sor. Kétszer tíz pengőt küldött a szabadságukért harcoló finneknek a 8 Órai Újság 1939. december 23-i cikke szerint.
- Soros György 1 millió dollárt (mai értékben: 385 millió forintot) adományozott a 2010-es vörösiszap-katasztrófa áldozatainak, valamint több százmillió forint támogatást nyújtott számos iskolának a második Orbán kormány idején.
- A Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány a világ hetedik legvagyonosabb alapítványa. A szervezet 49 irodával 41 országban van jelen, összesen 14 milliárd dollárt (4,3 trillió forintot) költött filantróp célokra, a magyarországi támogatások teljes összege 1984 óta 400 millió dollár (154 milliárd forint).
- A Soros által alapított, majd Putyin szavára elüldözött, korábban budapesti székhelyű Közép-európai egyetemet (CEU) hét képzési területen is a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé sorolta a Quacquarelli Symonds 2017-es tematikus felsőoktatási rangsora. Jelenleg a CEU-nak az öt kontinens mintegy 100 országában, közel 8600 végzett hallgatója él, közülük több miniszter, nagykövet, egyetemi tanár, tudós, kutató, ügyvéd, emberjogi aktivista és vállalatvezető került ki.
Tanulmányaik során a diákok zöme részesül pénzügyi támogatásban, amibe beletartozik a tandíjmentesség, a különféle kutatói ösztöndíjak, a szállás és az orvosi ellátás támogatása is.
- A neves brit üzleti napilap, a Financial Times Soros Györgyöt választotta meg az év emberének 2018-ban. A Financial Times írása szerint ő a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, ezek azok az értékek, amelyek a hidegháború idején győzedelmeskedtek. Több mint három évtizede filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen.
- Soros Györgyről egy kisbolygót neveztek el: 3652 Soros.
- Soros György ma ünnepli 92. születésnapját. Isten éltesse Gyuri bácsit!