A pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. alig győzi javítani a városszerte előforduló csőtöréseket. Az idén július végéig összesen 755 csőtörés elhárítása igényelt azonnali beavatkozást – adta közre a társaság. A javítások 2010 és 2021 között összesen 11,5 milliárd forintot emésztettek fel.

A szakemberek szerint a forróság beköszöntével történt csőtörések többsége már egyértelműen a szélsőséges időjárási körülmények számlájára írható. A kánikulai időszakokban jól kimutathatóan megemelkedik egyes városrészek vízigénye. A vezetékekben zajló nagyobb forgalom, a vízhasználat kilengései, a gyakrabban változó nyomás pedig a megszokottnál is nagyobb terhet ró a hálózatra.

Országszerte hatalmas a probléma

Ahogy korábbi megkeresésünkre Dr Keresztes László Lóránt, a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke elmondta, országszerte éves szinten száz milliárdos összegre lenne szükség ahhoz, hogy rendbe hozhassuk a vízhálózat vezetékeit. A pécsi képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a csőtörések mellett további nagy probléma, hogy a csövekben folyó víz közel egyharmada egyszerűen elszivárog a talajba.

A pénz már megvan

Ebben a környezetben kiemelkedően jó hír, hogy Pécs sikeresen szerepelt a KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 „Víziközmű hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett” nevű uniós pályázaton – írta közleményében a városháza.

Az elnyert 3 milliárd forintból több mint 14 kilométeres hosszúságban megvalósulhat az ivóvíz- és szennyvízhálózat csővezetékeinek cseréje, így jelentős mértékben csökkenthető a vízveszteségből és a gyakori javításokból származó veszteség.

Pécs önkormányzata 2022 márciusában nyújtotta be pályázati kérelmét. Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszönetét fejezte ki mindazok felé, akik részesei voltak a sikernek, amely – ahogy fogalmazott – a városháza mellett a helyi önkormányzat cégek példás együttműködésének is köszönhető.

Ezekben a napokban zajlik a támogatási szerződés megkötése, a munkálatok pedig a tervek szerint már 2022. szeptemberében elkezdődhetnek. A beruházás hatására a pellérdi vízbázis, illetve Pécs további 15 területén javulhat az ellátásbiztonság és válhat hatékonyabbá a szolgáltatás.

fotó: frisshirek.hu