A bírósági tárgyalás nyár végén kezdődhet, a helyszín valószínűleg az a város lesz, melyet mintegy két hónapig tartottak az ukránok a hatalmas erőfölényben lévő inváziós erőkkel szemben. A város, illetve később az Azovsztal acélipari komplexum elhúzódó ostroma során az azovosok adták a védelem gerincét - olvasható France 24 oldalán.

Az eredetileg önkéntesekből szerveződő, később azonban az ukrán hadseregbe integrált azovosok közül számosan ultranacionalista, szélsőjobboldali beállítottságúak, akiket az oroszok többek között népirtással vádolnak 2014-ig visszamenőleg – írja a France24.com. A hadosztály tagjainak meghatározó szerepe volt abban, hogy a donbaszi harcok 2014-es kitörését követően Mariupol még nyolc évig ukrán város maradhatott.

Májusban több száz azovos fegyveres volt kénytelen letenni fegyvert a többi védővel egyetemben az Azovsztal üzem területén, mivel elfogytak az élelmiszerkészleteik és a lőszerük is.

Augusztus 2-án az orosz legfelsőbb bíróság terrorszervezetté nyilvánította az Azov-hadosztályt, megágyazva ezzel a hamarosan kezdődő nagyszabású bírósági pernek a szeparatisták által ellenőrzött kelet-ukrajnai területen. Kijev meggyőződése szerint az azovosok hősök, szeretnék őket orosz hadifoglyokra cserélni, hogy mielőbb visszanyerhessék szabadságukat. Addig pedig megilleti őket a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó Genfi egyezmény.

Moszkva és támogatói azonban hallani sem akarnak a fogolycseréről, ők monstre pert akarnak, melynek során akár halálra is ítélhetik hadosztály tagjait, akik immár igazoltan terroristának számítanak az ukrán ellenőrzés alatt álló területektől keletre. A szeparatista „Donyecki Népköztársaság” területén érvényben van jelenleg is a halálbüntetés.

Fotó: japantimes.com