2022.08.14., vasárnap - Marcell
Budapest: 19o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Piaci ár alatt vettek meg önkormányzati területet egy Somogy megyei polgármester gyerekei

frisshirek.hu, 2022. augusztus 05. - 21:06
Piaci ár alatt vettek meg önkormányzati területet egy Somogy megyei polgármester gyerekei
Piaci ár alatt jutottak önkormányzati földterülethez egy Somogy megyei polgármester gyerekei, ezért a megyei főügyészség kezdeményezte a vevők tulajdonjogának törlését.

A főügyészség pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy egy Somogy megyei község képviselő-testülete 2020 októberében az önkormányzat tulajdonában lévő, korlátozottan forgalomképes 4,5 hektáros, jórészt erdővel borított,

20 millió forint értékű földterületet jelentősen a piaci ár alatt, 5,9 millió forintért értékesítette a polgármester gyerekeinek.

A megállapodást ráadásul úgy kötötték meg, hogy - a nemzeti vagyongazdálkodásra vonatkozó szabályokat mellőzve - a korlátozottan forgalomképes törzsvagyont a képviselő-testület az eladást megelőzően nem minősítette át üzleti vagyonná, továbbá az értékarányossági követelményeket sem tartották be - tették hozzá.

Megjegyezték továbbá, hogy a szerződés a jogszabályi rendelkezések megsértésén túl a jó erkölcsbe is ütközik, mert a kirívóan alacsony vételár miatt a település 14 millió forint bevételtől esett el.

Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága ezért indítványozta a vevők tulajdonjogának törlését és az eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítását, hogy a földterület tulajdonjoga visszakerüljön az önkormányzathoz.

A jogszabályokba ütköző adásvétel kapcsán hűtlen kezelés miatt büntetőeljárás is indult - olvasható a közleményben.