A hírt a Medicalonline közölte péntek reggel.

Péterffy Árpád 1938. február 17-én született Kolozsváron. Tanulmányait Marosvásárhelyen végezte, itt szerezte meg az általános orvosi diplomát 1960-ban. Az akkori szokásoknak megfelelően a specializáció előtt 3 évet a nagybányai bányatelepen töltött körzeti és bányaorvosként. Az ottani évek erősítették meg vonzalmát a tüdőbetegségek iránt, így 1968-ban mellkassebészeti képesítést szerzett. Még ebben az évben disszidált, és
Olaszországon keresztül Svédországba került. A döntéséről később azt mondta, hogy látta a romániai betegellátás lehetőségeit és korlátait: „nem lehetett tapasztalatot szerezni, én meg azt mondtam, hogy roszszul képzett orvosra senkinek nincs szüksége”.

Svédországban az első hónapok–évek nyelvtanulással, majd a svéd orvosi diploma megszerzésével teltek, három év alatt sikerült diplomáját honosíttatni. Az Eskilstuna Megyei Központi Kórházban dolgozott sebészként, itt  felismerték benne az ambiciózus és jó manualitású orvost, és beajánlotta a Karolinska Intézetbe. 1973-tól a stockholmi Karolinska Intézet Mellkassebészeti Klinikáján a világhírű Viking O. Björk professzor tanítványa és munkatársa volt; doktori értekezését 1980- ban védte meg, 1982-ben pedig habilitált.

1983-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetemen Schnitzler professzor, a II. Sebészeti Klinika igazgatója nyugdíjba vonulása után a helyére a Karolinska Intézet Szív- és Mellkassebészeti Intézetéből az akkor 45 esztendős Péterffy Árpádot nevezték ki.
Péterffy professzor új szellemet hozott a DOTE sebészeti - és különösen mellkas- és szívsebészeti) ellátásába. Nem volt ez kis feladat az akkoriban,  Debrecenben éppen csak elkezdődött szívsebészeti ellátás rendszerének kialakítása, az infrastrukturális viszonyok megteremtése. A meglévő svédországi kapcsolatait felhasználva munkatársait kijuttatta szakmai tapasztalatszerzésre a Karolinska Intézetbe – számos tehetséges szívsebész és aneszteziológus a professzor segítségével ott alapozta meg gyakorlatát.

Fáradhatatlanul utazott „kétlaki” életében Stockholm és Debrecen között, s kombi autójának csomagtartóját a Svédországból hazahozott, a szívsebészeti ellátást segítő műszerek, egyszer használatos eszközök foglalták el.

Szívós munkája eredményeképpen 1993-tól az Auguszta Szanatórium napozóteraszához illesztve korszerű Szívsebészeti Klinika épült fel 3 műtővel és 12 intenzívággyal, amely már az egész északkelet-magyarországi régió szívsebészeti ellátásáért felelt. Negyedszázadon át vezette az intézetet, szakmai iskolájából számos, ma már meghatározó szívsebész és aneszteziológus indította el sikeres karrierjét.

Vezetése alatt az ország egyik legkorszerűbb, a hazai és nemzetközi szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központját hozta létre Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján. 

Az addigi évi 40-50 nyitott szívműtéti szám a 80-as években 300 fölé emelkedett, a 90-es években pedig még jelentősebb növekedés volt jellemző. 1997-ben az országban elsőként itt, a debreceni Szívsebészeti Klinikán lépték át az évi ezres nyitott szívműtéti számot. 2006-ig évente 1100-1300 nyitott szívműtét végeztek Debrecenben, mellyel a klinika hazai és nemzetközileg is elismert szívsebészeti központtá vált.

Oktatási tevékenységében az orvostanhallgatók képzése mellett legfontosabbnak a jól képzett szakorvosgárda kinevelését tekintette.

Tudományos érdeklődése a klinikai kutatásokra összpontosult. Tanulmányozta a szívinfarktus akut szövődményeinek sebészi kezelését, a vértakarékos, transzfúzió nélküli szívműtéteket, és a miniinvazív behatolások szívsebészeti lehetőségeit. Közleményeinek száma 172.

2008 februárjában vonult nyugdíjba és megkapta a professor emeritus címet.

Számtalan hazai és nemzetközi tudományos társaságnak volt a tagja és a vezetője, szakmai elismeréseit is nehéz számba venni. Tevékenységét egyebek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, a Kudász József-emlékérem és a Debreceni Egyetem Pro Facultate kitüntetésekkel ismerték el. Debrecen városa a Hatvany-díjat és Debrecen Város Díszpolgára kitüntetést köszönte meg munkáját.

A halálhírt a Dr. Micskei Sándor a professzor tanítványa tette közé a közösségi oldalán tegnap este.