Legkedveltebb nyári gyümölcsünknek termelői szempontból, meg kell felelnie a forgalmazási minőségi előírásoknak az általános minimumkövetelményeknek, azaz legyen friss megjelenésű, megfelelően érett, tiszta, illetve megfelelő módon tisztított, idegen anyagoktól, károsítóktól és azok nyomaitól mentes. Gazsi Lajossal készítettünk egy villáminterjút a békéscsabai nagypiacon, abból a szemszögből, hogy milyen kihívásai vannak ma a görögdinnye termesztésnek.

 

Miért egyre nehezebb termeszteni a dinnyét?

Tudatosítanunk kell az emberekben, hogy a dinnye nem az emberekért van. Fontos tudnunk azt erről a gyümölcsről, hogy mindent elkövet azért, hogy örökítse a genetikáját. A dinnyének a mag a legfontosabb, ebben van az ő örökítő anyaga.

A mag épsége érdekében a dinnye optimális közeget akar teremteni. Sivatagi növényről van szó, nagyon meleg esetén az összes vizet felszívja, mag köré pumpálja a vizet, ez egy önvédelmi mechanizmus. Nekünk, vásárlóknak ez nem jó, emiatt bevizenyesedik a mag körül a dinnye, később kocsonyás lesz.

És ugye sokszor hallunk a klímaváltozásról is, ami minket nagyon is érint. A szélsőséges időjárás következtében vagy nagyon hideg, vagy nagyon meleg van. Ennek tükrében a gyümölcs vagy nagyon melegíti, vagy nagyon hűti a magot. Ezek a tényezők is meghatározzák a termelés sikerét, ezek miatt is egyre nehezebb termeszteni.

 

Mi az árkülönbség oka?

Ez egy összetettebb dolog. Számtalanszor láthatjuk, hogy a piacon 390- 400, míg egyes standoknál 250 forintba kerül a dinnye. Mi manufaktúraként termeljük ezt a gyümölcsöt, s mint manufaktúra más technológia is kell hozzá. Csak egy példát említenék: például mi két csepegtetőt alkalmazunk, ha véletlenül az egyik megsérül, akkor ott a másik.

Illetve meg kell jegyeznem, hogy ősszel sem a szerves, sem a műtrágyát nem sajnáljuk a földtől, ami a dinnyének lesz a táptalaja. És ez a másik dolog, mindkét trágya nagyon drága. Legmodernebb technológiával dolgozunk, megadjuk a dinnyének a magnéziumot, kálciumot, vasat, tehát a makro-és mikroelemeket egyaránt. Minden dinnyét frissen igyekszünk levenni, másnapra már a piacra visszük. Így a görögdinnye mint egy élő energia kerülhet a vásárlókhoz.

Szintén okozhatja az árkülönbségeket, hogy ezen a platformon „képbe jött” az oltott dinnye. Én is ettem már nagyon finom oltott dinnyét, de akkor is van egy minimális tökíze ennek a típusnak.A mi szuperképességünk, ha fogalmazhatok így, az az, hogy tartjuk a vetésforgót és saját gyökerű dinnyével dolgozunk. Figyelünk a szerves pótlásra.

Azt azért még elmondanám, hogy a termelőnek van hibás dinnyéje, amit olcsóbbért igyekszik eladni. Itt szintén más árról beszélhetünk.

Illetve nagyon fontos szabály, hogy az élelmezésügyben is kiemelten figyelünk a permetezésre. Ezt szigorúan csak érés előtt alkalmazzuk, hogy mielőtt leszedjük és kikerül a piacra, a vásárlókat ne tegyük ki a vegyszeres növény fogyasztásnak.

Nagy problémákkal küzdünk, idén például az atka nagyon elszaporodott, amire szintén van vegyszer. Ez sem olcsó. Így tömören így tudom megfogalmazni az árkülönbségeket. Mind egészségügyi és mind technológiai szempontból tudatosan dolgozunk.

 

Miért drága a dinnye?

Ugye itt az első két kérdésre adott válaszom mellett arról mindenki tud, hogy nagyon megnövekedtek a munkabérek. Tehát ha felveszünk embereket dolgozni, diákok esetében ez minimum 1200 forint. Illetve arról is olvashattak már az érdeklődők, hogy az input anyag is drágult.

Szintén példát hozok fel: tavaly a sátrak palástfóliája 105.000 forint volt. Idén 180.000 forint lett. Tévedés ne essék, nem telt el egy év, maximum 7 hónap, így érezhető az árkülönbség.

Ismét felhozom a klímát, hiszen minél melegebb az időjárás, annál ellenállóbb dinnyéket kell választani. Figyelnünk kell arra is, hogy jó legyen a terméskötődés állapota. Bírja a szárazságot. Divatos most a magnélküli dinnye, amit helyesen mag szegény dinnyének kellene mondanunk.

Ezt a fajtát 34-38 fokon kell tartani és vizes törülközőbe csavarni, hogy megpattanjon, majd előmelegített tőzegbe kell ültetni. Kelési arányban ez 60-70% . Ez azt jelenti, hogy ha 1000 palántára van szükség, akkor nagyjából 1400-at kell vetni. Mivel ebben nincs mag. Ezáltal nem apad le a dinnye. Egy hónapig is eláll ez a dinnye teljes állapotában.

Így nagyon sok árnyalata van ennek is. Technológia, tudás, odaszentelés, folyamatos fejlődés állandó munka, ezek miatt is drága a dinnye, ez a nagy dinnye helyzet.