Megdőlt a rekord a Balatonon, ekkora pontyot még nem fogtak

Kaptiális pontyra akadtak a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonon: a mintegy 35,625 kilogrammos tőponty 1 kilóval emelte a tétet az az előző balatoni rekordfogás óta.

Április 21-én, vasárnap kezdődött a mintegy 140 óráig tartó X. Balaton Carp Cup (IBCC), a világ legnagyobb pontyfogó versenye. Az esemény negyedik napján Hundzsa Ferenc megdöntötte a hivatalos balatoni pontyrekordot, amely egyben a versenyrekord is – számolt be az Infostart.

Az IBCC első 30 kiló meghaladó halára április 22-ig kellett várni, amikor Balatonalmádiban, a káptalanfüredi strandon, a 284-es pegen horgászó Mikbaits Rebels egy 30,1 kilós pontyot mérlegelt. De április 24-én, szerdán délután a siófoki Aranyparton, a 244-es pegen horgászó Aqvarius Team egyik horgásza, Hundzsa Ferenc egy 35,625 kilogrammos tőpontyot fogott 16 óra 52 perckor, ezzel beállítva az új rekordot. A Takács Csaba, Hundzsa Ferenc és Kecskeméti Zoltán alkotta Aqvarius Team szerdai fogása révén állították be az új rekordot.

Nagy Gábor, a BHNp Zrt. horgászati ágazatvezetője elmondta, hogy az új balatoni rekordot tartó hal egy ismert példány, amelyet már többször kifogtak, és egyedi ismertetőjegye egy pikkelycsavar a bal oldalán.

A horgász elmondása alapján a hal lassú húzós kapással jelentkezett a 470 méterre bejuttatott végszereléken felkínált 2 darab, 24 milliméteres, rákos-májas bojlira. A fárasztás megközelítőleg 20 percig tartott.

Ezt megelőzően március 16-án döntötték meg a rekordot, amikor Török Mihály besétálós, dobós módszerrel terelt partra egy 34,8 kilogrammos tőpontyot.