A párizsi olimpia magyar bevonuló ruháinak bemutatója

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság bemutatta a ruhákat, amelyeket a magyar sportolók viselni fognak a párizsi olimpia megnyitóján. Az eseményen sportolók, színészek, zenészek és műsorvezetők is felvonultak.

A Várkert Bazárban megrendezett eseményen a magyar sportolók mellett színészek, zenészek és műsorvezetők is megjelentek, hogy bemutassák a Sporthoz öltözve című rendezvényen a magyar csapat formaruháját. A párizsi olimpia egyik különlegessége, hogy a sportolók nem stadionba, hanem hajóval érkeznek majd a Szajna partjára.

A világbajnok úszó, Kapás Boglárka és férje, Telegdy Ádám, ismertebb nevén T Danny, voltak az elsők, akik bemutatták a zöld formaruhát, amelyet a férfi olimpikonok viselnek majd a megnyitón. A ruhákat a Heavy Tools tervezte és gyártotta, figyelembe véve a magyar nemzeti színeket és a francia rendezők iránti tiszteletet. A női ruhákban a zöld, míg a férfiak zakójában a francia zászlóból ismert kék szín dominál. A ruhaválasztásban Epres Panni modell is közreműködött, az ünnepi ruhákat pedig a Roland Divatház biztosítja a sportolóknak, míg a parasportolóknak a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. áll rendelkezésre.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke elmondta, hogy a ruhák könnyedek és lazák lesznek, megfelelőek a várhatóan meleg időjáráshoz, és az ünnepi fogadásokra is külön öltözetet kapnak az olimpikonok. A MOB újítása, hogy csapatkapitányokat is kijelöltek, Kapás Boglárka és a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron személyében. Kapás megtiszteltetésnek tartja a kapitányi szerepet, míg Szilágyi örül a nagy csapatnak és azt kívánja, hogy mindenki a legjobbat nyújtsa.

Az olimpikonok sportruházatát az Adidas szolgáltatja, amely már hatvan éve ellátja a magyar csapatot, és a Hungary felirat mellett a Magyarország is szerepel a pólókon és melegítőkön. Az Adidas további országokat is ellát, köztük Bahreint, Etiópiát, Franciaországot bizonyos sportágakban, Írországot, Kubát, Nagy-Britanniát, Lengyelországot a röplabdában, valamint Törökországot. A magyar paralimpikonok sportruházatát a Tisza gyártja és szállítja.

A magyar olimpiai csapat jelenleg 153 kvótát gyűjtött, és a létszám várhatóan 180-190 fő körül alakul majd, de még sokan küzdenek a részvételért. Így a magyar delegáció összlétszáma 300 fő felett lesz, a paralimpikonokkal együtt pedig mintegy 400 fő. Az olimpia július végén és augusztus elején kerül megrendezésre.

A Magyar Nemzeti Bank a párizsi játékok alkalmából a Magyar Sport Napján 15 000 forintos címletű ezüst, illetve 3000 forintos színesfém emlékérmét bocsátott ki, ezek egyben törvényes fizetőeszköznek is számítanak. Az Endrődy Zoltán iparművész által tervezett érméken olyan sportágak – kalapácsvetés, úszás, kenu és paraasztalitenisz – jelenetei szerepelnek, amelyekben vannak magyar éremesélyesek. Ezzel párhuzamosan a Magyar Posta Zrt. a hétfői nappal olyan bélyegkollekciót bocsátott ki, amely a vízilabda, a kajak-kenu, a vívás és a birkózás motívumait ábrázolja.