Magyar Sport Napja: Elismerték a sport nagyjait

A Magyar Sport Napja alkalmából rangos elismeréseket adtak át a Puskás Arénában, ahol többek között Imre Géza, Kökény Beatrix és Kammerer Zoltán is Csik Ferenc-díjban részesült, míg Selmeci Attila és mások Bay Béla-díjat vehettek át.

Az ünnepélyes eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, valamint Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke adta át az elismeréseket. Schmidt Ádám beszédében kiemelte a virtuális tér előretörésével járó hamis illúziók veszélyeit, és a valódi példaképek fontosságát emelte ki. Az államtitkár szerint a díjazottak a sport területén kivívott eredményeikkel és közvetített értékeikkel méltó példaképek.

Deutsch Tamás a győztesek ünneplésének fontosságát hangsúlyozta, összehasonlítva őket az ókori olimpiai érmesekkel, akik nem csak babérkoszorút, hanem a közösségük és a magyar sport szolgálatát is érdemelték ki. Az SOSZ elnöke biztos abban, hogy az elismerések további munkára ösztönzik a díjazottakat.

Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőrözőként és a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél végzett sportigazgatói munkájával érdemelte ki a Csik Ferenc-díjat. Felesége, Kökény Beatrix, aki szintén olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, az FTC kézilabda-szakosztályának sportigazgatójaként végzett munkájáért kapta meg a díjat. Kammerer Zoltán, Göd polgármestere és háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, sporteredményeiért részesült elismerésben.

Selmeci Attila, Milák Kristóf egykori edzője, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, valamint Csoma Ferenc és Kelemen Zoltán is Bay Béla-díjat vehettek át az edzői munkájuk elismeréseként. A rendezvényen összesen 15 díjat és nyolc miniszteri elismerő oklevelet adtak át. A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola a közösségépítő munkájáért kapott miniszteri elismerő oklevelet.

A sportdiplomáciai konferencia keretében tartott tájékoztatón Schmidt Ádám bejelentette, hogy a paralimpiai kvóta megszerzéséért is jutalom jár, minden kvótáért 2,5 millió forint támogatást kap a sportági szakszövetség. Az államtitkár a Sportoló Nemzet Programról is beszélt, amelynek célja a közösségi sport és a rendszeres testmozgás népszerűsítése. A program keretében 2024 őszén rekreátor-pályázatot írnak ki, hogy bővítsék a szabadidősport-szervező szakemberek körét.