Suhajda Szilárd felesége nem kívánja, hogy a férje testét lehozzák az Everestről

Ritka esetekben hoznak le holttesteket a Himalájából, és Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea kifejezetten ellenez bármilyen kísérletet, hogy férje földi maradványait levigyük a hegyről.

Suhajda Szilárd tavaly május 21-én indult el az Everest 8848 méteres csúcsának meghódítására oxigénpalack és serpák segítsége nélkül. Három nappal később eltűnt, és egy másik expedíció serpája 8780 méteren látta utoljára életben. Azóta azonban nem adott életjelet magáról, és a tragédia beigazolódása után az egész ország gyászolt. A nepáli hatóságok most serpákat és a nepáli hadsereg 18 katonáját küldik a hegy megtisztítására, hogy összeszedjék a hegyen hagyott szemetet, és lehozzák az ott elhunyt öt alpinista testét. A tervek szerint idén 10 tonna, 2019 óta pedig mintegy 110 tonna hulladékot távolítanak el a Himalájából.

A hírek szerint felmerült Suhajda Szilárd testének lehozatalának lehetősége is, de felesége határozottan kijelentette, hogy ezt nem szeretné. Legindi Tímea szerint több okból sem kívánatos ez: egyrészt Szilárd testét nem találták meg, másrészt egy ilyen kutatóexpedíció rendkívül veszélyes, és azokat, akik megpróbálkoznának vele, saját életük kockáztatásával jár.

Legindi Tímea elmondása szerint csak extrém esetekben, például hagyatéki ügyek vagy vallási meggyőződés miatt próbálkoznak meg a családtagok a holttestek lehozatalával. Egy korábbi esetben a Broad Peak első magassági táborából egy magatehetetlen hegymászó mentése is csaknem egy napig tartott, ami rávilágít a küldetés veszélyességére és emberfeletti jellegére.

Suhajda Szilárd özvegye a közelmúltban Csisztu Zsuzsa podcastjében beszélt arról, hogy továbbra is feleségnek tartja magát, és hogy miért nem nyilatkozott az elmúlt hónapokban. A hegymászó tavalyi tragikus csúcstámadása óta eltelt időben az özvegy többféle módon is ápolja férje emlékét, többek között naptár készítésével és a hegymászó írásaiból, naplóbejegyzéseiből álló könyv kiadásának lehetőségével. A sportoló emlékére tavaly a Szemlő-hegyi barlang feletti parkban tartottak búcsúztatót.