Halász János kétszer is ugyanazt a beszédet mondta el a parlamentben

Szóról szóra ugyanazt a felszólalást mondta el alig több mint egy hónap különbséggel a parlamentben Halász János fideszes képviselő, erről Hadházy Ákos számolt be Facebook-oldalán.

A független képviselő szerint csak a nyakkendő volt más a március 19-i és április 29-i napirend előtti felszólalások alkalmával, de az elmondott szöveg betűről betűre megegyezett. Hadházy Ákos úgy véli, hogy ez a történtek a magyar parlamentarizmus és a propaganda jelenlegi állapotát tükrözik.

Halász az ukrajnai háborúról beszél a felszólalásban, ami arról szól, hogy szerinte a NATO-ban fordulat kezd kialakulni, megemlíti Emmanuel Macron francia elnököt és kijelenti, hogy Magyarország nem fog részt venni a háborúban. A képviselő egyébként arról beszél, hogy harmadik éve zajlik a háború Ukrajnában és a konfliktus katonai lezárására jelenleg nem mutatkoznak esélyek, a frontok megmerevedtek, miközben a magyar kormány a béke pártján áll és tartani kell a háború eszkalációjának veszélyétől.

Hadházy felvetette a kérdést, hogy miért tűrik még mindig az ellenzéki pártok ezt a helyzetet, és miért lepődnek meg azon, hogy az emiatt kiábrándult tömegek egy új pártnak adnak esélyt, amely hasonló dolgokat hirdet, mint ők, de még nem kompromittálódott. Szerinte nagy kérdés, hogy miért asszisztálnak ehhez az ellenzéki pártok. A független politikus hozzátette, hogy „a kétszer elmondott beszéd mindent megmutat a magyar parlamentarizmusról és persze a propagandáról is”.

A retorikában ugyan nem példa nélküli, amikor valaki több alkalommal is ugyanazt mondja el egy-egy felszólalása alkalmával, gondoljunk csak a híres dédunokája okán az idősebb megkülönböztetést viselő Marcus Porcius Cato ókori római politikusra. Az ő nevéhez fűződik a „ceterum censeo Carthaginem esse delendam” (egyébként azt tanácsolom, hogy Karthágót el kell pusztítani) ismert latin nyelvű szókapcsolat, amivel Cato minden szenátusi felszólalását befejezte.

Ugyanakkor tény, hogy Halász közel egyperces szövegét, már csak annak hosszából adódóan sem fenyegeti az a veszély, hogy az utókor még évezredek múltán is idézni fogja.

A poszt végén Hadházy Ákos viccesen ezt mondta: „a teljes felszólalásokat a kommentek közé tett linkeken nézheti meg (igazából persze elég az egyiket megnézni, ugye...)”. Írtunk Halász Jánosnak az üggyel kapcsolatban, amennyiben válaszol, úgy frissítjük cikkünket.