Magyar Péter: Orbán 2000 embert állított rám, de megöletni nem akar

Magyar Péter, aki januárban még ismeretlen volt, mára a magyar választók 24 százalékának támogatását élvezi, és a Fidesz-rendszer egykori kádereként most megdöntheti azt. A lengyel Rzeczpospolita című lapban megjelent interjúban beszélt Orbán Viktorral való viszonyáról, a magyarországi politikai helyzetről és az ukrajnai háborúról.

Magyar Péter szerint Orbán Viktor kétezer embert, azaz ügynökeit állított rá, de meggyilkolni nem akarja, mert ez forradalmat válthatna ki Magyarországon. A lengyel választások kapcsán örömét fejezte ki a PiS veresége miatt, mivel Lengyelország a Fidesz fontos szövetségese volt, és ezt az eseményt az utolsó esélynek látja a rendszerváltásra Magyarországon. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az 1998-as Orbán politikájához szeretne visszatérni, amikor a gazdaság jól fejlődött és a demokrácia nem volt veszélyben.

Magyar Péter nem szeretné börtönbe záratni Orbánt, hanem egy olyan független igazságszolgáltatást szeretne, amely szabadon dönthet a miniszterelnök sorsáról. Azt is kijelentette, hogy Magyarország jelenlegi helyzetét egy maffiaállamhoz hasonlítja, és bár Orbán okos, nem hiszi, hogy elkövetett volna bármi törvénytelenséget, mivel könnyedén meg tud változtatni bármilyen törvényt, egy nap alatt.

A politikus a váratlan népszerűségét Novák Katalin egy pedofil elkövetőt fedező elítéltnek adott kegyelmével és a gazdasági válsággal magyarázza. Az átlagbér vásárlóereje jelentősen csökkent, az árak pedig emelkedtek, ami Magyarországot az unió egyik legszegényebb országává teheti.

Az ukrajnai háború kapcsán Magyar Péter szerint Orbánnak "bizonyos értelemben igaza van", mivel Magyarország nem fogja eldönteni a béke jövőjét. A TISZA párt arca kijelentette, hogy nem küldene fegyvereket Ukrajnának, mivel nem akarja kockára tenni a Kárpátalján élő magyar kisebbség életét. Úgy véli, az oroszoknak ki kellene vonulniuk a Krímből és a Donbaszból, de további harcok árán ez újabb százezer áldozatot jelentene, és a konfliktus megoldását nagyhatalmaknak kellene kezdeményezniük Oroszországgal.

Magyar Péter úgy véli, hogy az ukrajnai háború a magyarországi EP-választási kampány legfontosabb témája lesz, és azt hiszi, „Orbán már tudja, hogy elveszítette az emberek bizalmát”, bár ezt a választás eredményének még igazolnia kell. Azt is hozzátette, hogy a tíz éven át tartó fideszes agymosás miatt nem folytathat nyíltan oroszellenes politikát, mivel ez azonnali támogatottság-vesztést jelentene számára.

Dobrev Klára és Tüttő Kata szerint Orbán Viktor rendszerét csak koalícióval lehet lebontani, a baloldalon létrejött szövetség képes erre. Az együttműködés lehetőségét mindig nyitva kell hagyni, de még nem egyértelmű számukra, hogy Magyar Péter valójában mit is akar. A baloldali ellenzéki összefogás (Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd-Zöldek) európai parlamenti listavezetőjével és az MSZP főpolgármester-helyettesével, európai parlamenti képviselőjelöltjével készített interjúban kifejtették, hogy Magyar Péter pártja sikeres ellenzéki polgármesterekre indul rá, és veszélyezteti, hogy a Fidesztől polgármesteri pozíciókat nyerjünk el. Ezért mérgesek, mert 2019-ben az ellenzéki közösség legnagyobb sikere volt, hogy önkormányzati szinten több mint hárommillió embert szabadítottunk fel a Fidesz uralma alól.

A kutatások és elemzések szerint Magyar Péter inkább az ellenzéktől visz szavazókat. Az ajánlásgyűjtés során a baloldali összefogás pártjai nem tapasztaltak támogatottság-vesztést, és magabiztosan indulnak a választásoknak. Dobrev Klára és Tüttő Kata hangsúlyozzák, hogy az orbáni hazug választási rendszer, amit saját magára szabott, nagyon komoly csapdát állított mindenki számára. A csapda az, hogy Orbán rendszerét csak akkor lehet lebontani, ha egy az egy ellen indulunk vele szemben.

A baloldali összefogás pártjai azt várják Magyar Pétertől, hogy ha valóban le szeretné bontani a Fidesz által létrehozott közpénzszivattyúzás rendszerét, akkor neki az a feladata, hogy a jobboldalon győzze le a Fideszt. Magyar Péter azonban kijelentette, hogy Orbánnal nem, de a Fidesszel koalícióra lépni lehetségesnek tartotta, most már viszont tudja, hogy Orbán nélkül a Fidesz szétesik, így a cél egyszerűen a választások megnyerése. Az interjúban hangsúlyozta, hogy a magyaroknak végre olyan politikusokra van szükségük, akik a saját kezükbe veszik a dolgokat, nem pedig külföldről várnak segítséget.