Noga Weiss, a Hamász egykori magyar túsza, az izraeli hadseregbe vonul

Noga Weiss, akit a Hamász terroristái tavaly októberben raboltak el, most az izraeli hadsereg kötelékében fog szolgálni.

Noga Weiss, a 18 éves fiatal nő, aki a Hamász által elrabolt személyek között volt, bevonul katonának az izraeli hadseregbe. A Hetek és a hetek.hu információi szerint Weiss, aki magyar állampolgársággal is rendelkezik, a katonák szolgálati körülményeiért felelős altisztként, egyfajta szociális munkásként fog szolgálni.

Weiss elmondása szerint mindig is szerette volna bevonulni a hadseregbe, hogy szolgálhassa nemzetét. Reméli, hogy a katonai szolgálat segít majd neki feldolgozni a túszejtés során elszenvedett traumákat, és visszatérni az elrablása előtti életéhez. Az izraeli hadseregben való szolgálat Weiss számára keretet és biztonságérzetet adhat, amit már a szabadulása napján is érzett, amikor a katonák jelenléte megnyugvást nyújtott számára.

A tragikus események során Weiss édesapját, Ilant megölték a Hamász terroristái, míg őt és édesanyját, Shirivel együtt, a Gázai övezetbe hurcolták. A hvg.hu és a hetek.hu beszámolója szerint a túszokat, köztük Weiss-t és édesanyját, egy túszalku keretében szabadították ki novemberben, tizenöt másik tússzal együtt.

Weiss a hadsereg által közzétett megjegyzésekben kifejtette, hogy egy viharos időszak után úgy érzi, a hadseregbe való bevonulás a megfelelő dolog számára. Hozzátette, hogy az IDF-be való bevonulása segít majd elterelni figyelmét a szörnyű fogságról, és keretet ad az életének a napi rutinnal, de főként segít visszatérni az elrablása előtti életéhez, melyben természetes következő állomásként érkezett volna a két éves kötelező katonai szolgálat.

„Emlékszem, hogy aznap, amikor anyámmal elengedtek, elvittek minket a Kerem Salomba, és ott volt egy hangár tele katonákkal. A katonák jelenléte biztonságérzetet adott, és ez csak megerősítette bennem azt a vágyat, hogy a hadseregben szolgáljak” – jegyezte meg Weiss.

(Nyitóképünkön Noga Weiss látható édesanyjával és nagymamájával. Fotó: IDF)