Amerika felgyorsítja az ATACMS rakéták gyártását, miközben Oroszország fenyegeti a brit katonai létesítményeket

Az Egyesült Államok kormánya növelte az ATACMS-típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártási kapacitását, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségben szállítsanak ilyen fegyvereket Ukrajnának, anélkül, hogy ez veszélyeztetné Amerika védelmi képességeit.

A Newsweek információi szerint az Egyesült Államok eddig tartózkodott az ATACMS harcászati ballisztikus rakéták Ukrajnának történő szállításától, mivel aggályok merültek fel a raktárkészletek elegendőségével kapcsolatban. Azonban a Pentagon szerint ez a probléma mára megoldódott.

Doug Bush, az amerikai hadsereg beszerzési, logisztikai és technológiai helyettes államtitkára elmondta, hogy az Egyesült Államok korábban elrendelte a beszállítóktól az ATACMS-rakéták gyártásának felgyorsítását. Ennek eredményeképpen a gyártási kapacitás olyan mértékben növekedett, hogy az Egyesült Államok képes lesz Ukrajnának szállítani a fegyvereket anélkül, hogy ez csökkentené a saját védelmi képességeit.

A Pentagon nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy várható-e a korábban leszállított ATACMS-mennyiség növekedése, de a helyzet alapján racionálisnak tűnik, hogy több rakéta fog eljutni Ukrajnába.

Az ATACMS rakéták 300 kilométeres hatótávolságú harcászati ballisztikus fegyverek, melyeket Ukrajna 2023 októberében vetett be először egy orosz reptér elleni támadás során.

Eközben Oroszország figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy ha Ukrajna brit fegyvereket használna orosz területre mért csapásokhoz, akkor válaszul orosz célponttá válhat bármelyik brit katonai objektum és hadfelszerelés Ukrajna területén, és az ország határain túl is. Nigel Casey brit nagykövetet hivatalos tiltakozásul beidézték az orosz külügyminisztériumba, miután David Cameron brit külügyminiszter a múlt heti kijevi látogatásán a Reutersnek és a BBC-nek azt mondta, Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverekkel Oroszországon belüli célpontokat támadni.

Az orosz külügyminisztérium szerint Cameron ezzel elismerte, hogy Nagy-Britannia immár de facto részese a konfliktusnak. „A nagykövetet felszólították, hogy gondolkodjon el London ilyen ellenséges lépéseinek elkerülhetetlenül katasztrofális következményein, és azonnal a leghatározottabban és a legegyértelműbben cáfolja a külügyminisztérium vezetőjének harcias provokatív kijelentéseit” – közölte az orosz külügy. Oroszország egyszerre azt is kijelentette, hogy Nagy-Britannia lényegében elismerte, hogy hadviselő féllé vált az ukrajnai háborúban és azt is bejelentették, ha brit fegyverekkel támadják Oroszország területét, nem csupán Ukrajnában támadják majd a brit haderő fegyvertárait.

Ukrajna külügyminisztériuma közben felszólította Kijev nemzetközi szövetségeseit, hogy ne ismerjék el Vlagyimir Putyint Oroszország legitim elnökének, mivel álláspontjuk szerint nincs jogi alap arra, hogy őt az Oroszországi Föderáció demokratikusan megválasztott és legitim elnökeként ismerjék el. Putyin márciusban 87 százalékkal választatta magát újra egy olyan voksoláson, amely nem volt tiszta és nem fair, és amelyről a komolyan vehető kihívóit kizárták.