Az Apple újabb stratégiai felvásárlása

Az Apple a francia Datakalab vállalkozás felvásárlásával tovább erősíti mesterséges intelligencia területén betöltött pozícióját, ami az iPhone 16 tulajdonosok számára is kedvező lehet.

Az elmúlt időszakban több vállalatot is beszerezett az Apple, amelyek között a kanadai DarwinAI és a francia Datakalab is megtalálható. Ezek a cégek mesterséges intelligencia területén tevékenykednek, ami arra utal, hogy az Apple ezen a területen szeretne erősíteni. A Datakalab különösen azért érdekes az Apple számára, mert mélytanulási algoritmusokat fejleszt, amelyek az adott eszközön futnak, így a felhasználók magánélete védett marad.

Az Apple célja, hogy a mesterséges intelligencia funkciókat az eszközökön belül kezelje, szemben a jelenlegi szerveroldali megoldásokkal. A Gizmochina szerint ehhez energiatakarékos és hatékony megoldásokra van szükség, amelyeket a Datakalab tud biztosítani.

A Datakalab korábban a francia kormánnyal is együttműködött a Covid-járvány idején, hogy MI-eszközöket telepítsenek a közlekedési rendszerekbe a maszkviselés ellenőrzésére. Emellett a szórakoztatóiparban is részt vettek, ahol a mozilátogatók figyelmét és érzelmi reakcióit mérték kamerák segítségével, hogy optimalizálják az előzeteseket.

A felvásárlási megállapodást már tavaly decemberben aláírták, de csak most vált ismertté a Challenges üzleti magazin jóvoltából. A Datakalab csapata, amely valamivel több mint egy tucat alkalmazottból áll, az Apple-nél folytatja a munkát, kivéve a két alapítót.

Az elkövetkező időszakban várhatóan az iPhone 16-ban is megjelennek majd az erős mesterséges intelligencia funkciók, amelyek az eszközön futnak, így a felhasználók adatai biztonságban maradnak. Az Apple mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztései a nyáron válnak majd láthatóvá, amikor is bemutatásra kerül az iOS 18 operációs rendszer és a macOS 15, amelyekbe számos mesterséges intelligencia funkciót építenek majd be. Az iOS 18 újdonságai között szerepelhet az okosabb Siri, személyre szabhatóbb képernyő, továbbfejlesztett üzenetküldés az Android-felhasználókkal, felújított számológép, számolás a Notes appban, egyedi útvonalak az Apple Maps alkalmazásban, Safari AI asszisztens, az AirPods Pro új funkciója mint hallókészülék, újgenerációs CarPlay és a Freeform alkalmazás továbbfejlesztése. Ezek a fejlesztések az Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) keretében kerülnek majd bemutatásra, a végleges változat pedig 2024 szeptemberében debütálhat az iPhone 16 szériával egyetemben.