Magyarország első űripari gyártóközpontja épül Martonvásáron

A 4iG Csoport és a hozzá tartozó Remred Zrt. alapkövet helyezett el Magyarország első űripari gyártóközpontjának Fejér megyei Martonvásáron, amely a tervek szerint 2026-ban kezdi meg működését.

A Remtech által üzemeltetett gyáregység Európában egyedülálló moduláris technológiával rendelkezik majd, amely alkalmas lesz maximum négyszáz kilogramm tömegű műholdak gyártására, összeszerelésére és tesztelésére. A zöldmezős beruházás során az űripari szabványoknak megfelelő, innovatív technológiai megoldásokat alkalmaznak, és a gyártóközpont energiaellátását önálló napelempark is biztosítani fogja. A 4000 négyzetméteres technológiai központban egy 1500 négyzetméteres speciális laboratórium is helyet kap, amely ISO8 és ISO5 minősítésű tisztatér technológiával lesz felszerelve. Emellett a gyártóközpontban különböző tesztekhez szükséges rendszerek is megtalálhatóak lesznek, mint például rezgés-, sokk-, mechanikai-, termo-vákuum, klimatikus-, EMC/EMI-, és akusztikus tesztekhez szükséges berendezések.

A gyártóközpont nem csak a műholdtechnológia és az űripar kiemelkedő bázisa lesz, hanem egy olyan innovációs központ is, ahol a nemzetközi kooperációk mellett a hazai tudásipar is megjelenik, és számos ponton kapcsolódik majd az oktatáshoz és a kutatás-fejlesztési tevékenységekhez. Az új létesítmény több mint 85 új munkahelyet teremt, amelyek magas hozzáadott értéket képviselnek.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a martonvásári ünnepségen kiemelte, hogy a magyar műholdgyártási képesség nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is. Az űripar a világ egyik legjobban növekedő iparága, melynek értéke a 2023-as 630 milliárd dollárról egyes becslések szerint 2035-re elérheti az 1.800 milliárd dollárt. Az iparág magas multiplikátor hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az itt létrejövő innovációk más gazdasági szegmensekben is megjelenhetnek, ezáltal növelve a versenyképességet. A miniszter szerint Magyarország gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje alkalmassá teszi az országot arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űriparban.

Jászai Gellért, a 4iG vállalatcsoport elnöke az ünnepélyes alapkőletételen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a közös beruházás révén a vállalatcsoport egyedülálló képességekkel és infrastruktúrával rendelkezik majd Közép-Kelet-Európában. Az űripar a 4iG Csoport hagyományos üzletágai mellett a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező terület lesz.

Dr. Sárhegyi István, a Remred társalapítója és a 4iG Space and Technology Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a beruházásnak köszönhetően Magyarország rövid időn belül a globális űrpiac egyik meghatározó szereplőjévé válhat. A vezérigazgató szerint már a tervezési fázisban a legnagyobb nemzetközi vállalatok és gyártó cégek ajánlották fel együttműködésüket, ami igazolja a nemzetközi piaci igényt az alacsony földkörüli pályán keringő műholdak és különféle űreszközök gyártása iránt. A cél az, hogy a cég saját mérnöki kapacitásaira építve fejlesszen új és egyedi űreszközöket és műholdakat, valamint stratégiai partnereivé váljon a legnagyobb műholdgyártó és űripari cégeknek, illetve nemzeti és nemzetközi űrügynökségeknek.

A múlt héten kiderült, hogy a 4iG űripari holdingot alapít, amelynek főbb piaci területei az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizáció lesznek.

Nagy Márton hozzátette, hogy a cél az, hogy 2027-ben vagy 2028-ban az első magyar gyártású műhold világkörüli pályára álljon. A miniszter felidézte, hogy az IKT piacon a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a 4iG csoporttal, a cég a megállapodás keretében 150 milliárd forint értékű high-tech fejlesztést vállalt, és nem csak Magyarországon, hanem külföldön, például a Balkánon és Egyiptomban is élenjáró fejlesztéseket végez. Emellett már elindult űripari mérnöki mesterképzés a Budapesti Műszaki Egyetemen, és jövő szeptembertől a Miskolci Egyetemen is elérhető lesz ez az oktatás, valamint az ELTE-n is tervezik ilyen irányú tudományos szakemberek képzését. Az űripari startupok inkubálása régóta feladata a Design Terminálnak, amely az Európai Űrügynökséggel működik együtt.

(Borítókép: Zábori Balázs és Nagy Márton / Index)