Az oroszok átalakított MT-LB páncélozott szállító harcjárműve és a "teknőstank" újabb változata

Az interneten terjedő videók tanúsága szerint az oroszok egyre szokatlanabb kiegészítőkkel látják el az MT-LB típusú páncélozott szállító harcjárműveket és a "teknőstankokat", amelyeket ukrán FPV drónok támadnak meg.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett videóban három ukrán öngyilkos drón támadását figyelhetjük meg, amely során egy magára hagyott orosz MT-LB páncélozott szállító harcjárművet semmisítenek meg. A felvételen különösen szembetűnő egy házilag barkácsolt "utastér", amely a jármű tetején helyezkedik el.

A szovjet érából származó MT-LB páncélozott szállító harcjárművek padlólemeze vékony, így nem nyújt védelmet a járműelhárító aknák ellen, ezért gyakori, hogy a katonák a jármű tetején utaznak. Valószínűleg ezért kapott az említett páncélos is egy extra utasszállító komponenst.

Az MT-LB a világ egyik legelterjedtebb páncélozott szállító harcjárműve, amely kis mérete és jó manőverező képessége ellenére kórosan alulpáncélozott, és fegyverzete általában csak egy PK géppuskából áll. Az oroszok rendszeresen módosítják ezeket a járműveket, különböző fegyvereket, például rakétavetőket vagy hajókra tervezett öntöltő ágyúkat szerelve fel rájuk.

A "teknőstankok" esetében is hasonló a helyzet. Az első ilyen harckocsi rövid élete során gyorsan legendává vált, amely először a donbaszi harcok során tűnt fel. Azóta újabb és újabb, egyre furcsább variánsai jelentek meg a frontvonalakon. A legújabb változat extra páncéllemezeken kívül "madárkalitkát" és egy páncéltest elé rögzíthető aknaszedőt is kapott, amelyekkel tovább növelik a drónok és más fenyegetések elleni védelmet.

Az eredeti "teknőstank" a rejtőzködőképesség és a forgatható lövegtorony feladásával extra drónvédelmet kapott, de végül a tüzérség által szétlőtték. A koncepció azonban úgy tűnik, hogy működik, hiszen a donbaszi orosz offenzíva során több hasonló kialakítású szörnyeteget is láthattunk bevetés közben.

Az oroszok további sufnituningra képesek, és nem kizárt, hogy a jövőben még meredekebb kreálmányokat is láthatunk a harcmezőn.

Érdekes fejlemények történtek az orosz Lancet drónok használatával kapcsolatban is. Egy orosz Telegram-csatornán közzétett felvétel egy amerikai gyártmányú M1A1 Abrams harckocsi elleni támadást rögzített, ahol a Lancet páncéltörő drón egyértelműen győzedelmeskedett. A felvétel szerint az Abrams tank füstölni kezdett, majd lángra kapott, ami arra utal, hogy a Lancet átütötte a páncélzatot és harcképtelenné tette a járművet. Ukrajna eddig 7 M1A1 Abrams harckocsit vesztett a 31-ből, zömében az Avgyijivka-Ocseretine szektorban. A Lancet-drónok hatékonysága az ukrán járműveszteségek nagy hányadáért felelős, és az ukránok is lemásolták ezt a fegyvert, "ukrolancet" becenév alatt. Érdekesség, hogy a német Leopard 2-esek ellen a Lancet nem bizonyult ennyire hatékonynak, több esetben 2-3 drón találata kellett ahhoz, hogy egy Leopard 2A6-os harcképtelenné váljon.